Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Brat u suzama

VIDEO Iranska sportašica nastupila bez hidžaba, pa dočekala brutalnu osvetu režima?

Elnaz Rekabi nastupila je na sportskom natjecanju u Južnoj Koreji bez hidžaba.

Elnaz Rekabi (Foto: Afp)

Elnaz Rekabi, iranska sportašica koja se natječe u sportskom penjanju, izvela je potez koji je privukao ogromnu pozornost svjetske javnosti. Na natjecanju u Južnoj Koreji nastupila je bez hidžaba.

Mnogi su njezin potez protumačili kao otpor iranskom režimu u jeku velikih građanskih prosvjeda koji se odvijaju diljem zemlje, ali i kao izraz borbe za slobodu i prava žena.

"Nenošenje hidžaba na natjecanju u Južnoj Koreji nije bilo namjerno, radilo se o lošoj odluci. Nisam očekivala da će me pozvati na penjanje", rekla je Rekabi.

Uskoro se na društvenim mrežama pojavila snimka na kojoj se može vidjeti uplakani brat iranske sportašice Davood Rekabi ispred urušene kuće s razbacanim medaljama na tlu. Mnogi su taj potez protumačili kao osvetu režima jer iranska sportašica nije nosila hidžab na natjecanju.

Režim se osvetio rušenjem kuće?

Međutim, nije posve jasno kada je snimka nastala. Novinska agencija Tasnim potvrdila je da je kuća srušena, ali zbog toga što obitelj nije imala važeće dozvole za njezinu izgradnju. Tvrde da se sve dogodilo prije odlaska na natjecanje u Južnu Koreju, piše BBC.

Po povratku u Iran gomila ljudi dočekala je Rekabi, i to poput najvećeg heroja, ali iranska se sportašica nekoliko dana kasnije oglasila na svojem Instagramu poručivši da je zahvalna na velikoj podršci, ali da je slučajno nastupila bez hidžaba.

Je li to napisala pod prisilom režima ili to zaista misli, teško je reći...

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider