Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Bit će zanimljivo

Večeras u Zagrebu važan dan za vaterpolo: Primjenjuju se nova pravila, ovo su najvažnije promjene

Nekoliko je novih pravila koja bi trebala pridonijeti atraktivnosti vaterpola.

Vaterpolo (Foto: Vladimir Dugandžić/Cropix)

Hrvatska vaterpolska reprezentacija večeras od 19:00 igra protiv Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, na bazenu Mladosti uz Savu.

Utakmica se igra u sklopu kvalifikacijskog turnira za Svjetski kup s kojeg će se dvije najbolje reprezentacije plasirati na završni turnir.

Ujedno, bit će ovo prilika da se ljubitelji vaterpola upoznaju s novim pravilima koja su na snagu stupila 1. siječnja, ali u ovoj godini još nije bilo prilike da ih se testira u (reprezentativnom) vaterpolu.

Pravilo dva metra

Dosad je cijeli prostor, duž širine cijelog bazena, smatrao se povredom pravila odnosno oduzimala bi se lopta u tim situacijama. Ubuduće će se vratarskim prostorom smatrati samo onaj dio bazena po dva metra od lijeve i desne vratnice te dva metra ispred gol-linije. Nešto slično kao što u nogometu postoji peterac, uski prostor neposredno oko odnosno ispred gola.

Prekršaj za peterac

Ovdje je najveća novost da će suci moći puštati prednost, a ako igrač ne postigne pogodak, moći će naknadno svirati peterac. Za ovim pravilom posegnulo se iz razloga jer se prije često događalo da igrač pod prekršajem ne zabije gol te bi se igra nastavljala dalje. Po novome, to neće biti slučaj već će sudac moći naknadno intervenirati.

Izvođenje peterca

Prema dosadašnjim pravilima, kad bi se peterac izvodio, svi ostali su morali biti udaljeni najmanje pet metara od gol-linije i dva metra od izvođača. Sada će to biti šest metara odnosno tri metra. Također, vratar će morati biti na zamišljenoj gol-liniji i sudac će ga jednom moći upozoriti ako izleti. Međutim, ako vratar ponovno ispliva ranije, sudac će dosuditi isključenje pri čemu treba znati da isključenog vratara će moći zamijeniti samo netko od suigrača koji će u tom trenutku biti u bazenu, a nikako ne netko s klupe.

Kartoni

Igrači na klupi i službene osobe mogu dobiti žuti karton. Dosad su dobivali crveni za nesportsko ponašanje. Novost je i da, ako glavni trener dobije crveni karton, njegovu ulogu može preuzeti bilo tko s klupe, ali ta osoba ne smije se ustajati ili micati s klupe. Jedini način na koji može voditi momčad taj zamjenik glavnog trenera je da pozove minutu odmora, u toj situaciji može doći do ruba bazena i dati upute igračima.

Isključenje bez lopte

Vrlo često se znalo dogoditi da bude dosuđeno isključenje na centru koji bi ostao sam pred golom, suigrači bi mu dodali loptu i on bi lagano poentirao. U ovom segmentu stvari će se malo usporiti, suci će suditi prekršaj, pokazati broj na kapici igrača i dati znak za izvođenje prekršaja, a sve s ciljem kako bi se momčad koja se u tim trenucima brani uspjela posložiti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider