Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Rusi slave

Amerikanci poludjeli, sud stao na stranu 15-godišnje ruske senzacije unatoč skandalu

Kamila Valijeva smije nastaviti natjecanje na Zimskim olimpijskim igrama.

Sportski arbitražni sud (CAS) donio je odluku da 15-godišnja ruska klizačica Kamila Valijeva, koja je krajem prosinca bila pozitivna na zabranjenu tvar, može nastupiti u pojedinačnoj konkurenciji na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

CAS je u nedjelju održao ročište i odlučio ukinuti suspenziju 15-godišnjoj klizačici koju joj je nametnula Ruska antidopinška agencija (RUSADA), objasnivši odluku riječima da bi "onemogućavanje Valijeve da nastupi prije nego što se temeljito ispita cijeli slučaj njoj nanijelo nepopravljivu štetu".

CAS je istaknuo da postoje "ozbiljna pitanja vezana za loše tempiranje objave rezultata".

"Takvo kasno objavljivanje rezultata usred ZOI-ja nije njezina greška", navodi CAS u objašnjenju svoje odluke.

CAS je tako danas odbacio žalbe Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK), Svjetske antidopinške agencije (WADA) i Međunarodne klizačke unije (ISU).

Valijeva pozitivna u prosincu

Valijeva je bila pozitivna na zabranjenu tvar trimetazidin na testiranju 25. prosinca na ruskom državnom prvenstvu. Na ZOI-ju je 7. veljače osvojila zlatnu medalju u ekipnom natjecanju, a onda je prije svečanosti dodjele medalja laboratorij u Stockholmu objavio da je Valijeva bila pozitivna na trimetazidin, koji se koristi u lijekovima za srčane probleme i na popisu je zabranjenih tvari od 2014. godine.

RUSADA je privremeno suspendirala Valijevu, ali je onda usvojila njezinu žalbu, čime joj je omogućeno da nastavi natjecanje u Pekingu, a CAS je danas potvrdio tu odluku.

Nakon odluke CAS-a oglasio se i Američki olimpijski odbor (USOPC), koji je izrazio "razočarenje".

"Razočarani smo porukom koju šalje takva odluka. Sportaši moraju znati da se bore i da svi imaju iste šanse. Nažalost, danas je to pravo zanijekano. To izgleda kao novo poglavlje sustavnog i generaliziranog prezira Rusije prema čistom sportu", stoji u priopćenju koje je potpisala predsjednica USOPC-a Sarah Hirshland.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider