Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Počivao u miru

Umro jedan od osnivača Hrvatskog olimpijskog odbora Slavko Podgorelec

Slavko Podgorelec je bio prvi glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora u samostalnoj hrvatskoj državi i to od 1991. do 2000. godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bivši glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Slavko Podgorelec, koji je ujedno i jedan od najvećih zaslužnika za utemeljenje i ustroj krovne organizacije hrvatskog sporta, umro je u subotu u 88. godini života.

Podgorelac je bio prvi glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora u samostalnoj hrvatskoj državi i to od 1991. do 2000. godine.

Rođen je 4. rujna 1934. godine u Zagrebu, a mladosti se bavio gimnastikom, no pravu je sportsku karijeru napravio tek u zagrebačkom Hrvačkom klubu Lokomotiva, čiji je član bio od 1951. do 1957. godine. U tom razdoblju bio je prvak Jugoslavije u polusrednjoj kategoriji (do 73 kilograma) slobodnim načinom, te doprvak grčko-rimskim načinom. Dva puta bio je prvak Hrvatske u dizanju utega.

Podgorelac je u 23. godini života neočekivano prekinuo natjecateljsku karijeru zbog ozljede meniska i ligamenata te je odustao od aktivnog bavljenja sportom.

Bio je jedan od osnivača i Hrvačkog kluba Zagreb

Malo je poznato u javnosti da je Slavko Podgorelec bio jedan od osnivača Hrvačkog kluba Zagreb. Nakon uspješne sportske karijere, bio je trener hrvača Lokomotive i Komunalca, a zatim u dva mandata i predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza - od 1972. do 1976. i od 1978. do 1980. U dva mandata bio je i predsjednik Hrvačkog saveza Jugoslavije - od 1977. do 1979. goddine i od 1984. do 1985. godine. U razdoblju od 1986. do 1990. obnašao je dužnost tajnika Republičkog SIZ-a za fizičku kulturu, a od 1984. do 1986. bio j tajnik USIZ-a fizičke kulture grada Zagreba.

Budući da je nakon demokratskih promjena Republički SIZ fizičke kulture prestao djelovati, hrvatska Vlada imenovala je Slavka Podgorelca direktorom Sportskog fonda Republike Hrvatske.

Sudjelovao u izradi Zakona o sportu

Osim pionirskih poslova u razdoblju stvaranja i borbe za međunarodno priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora, Slavko Podgorelec sudjelovao je i u izradi Zakona o sportu u Republici Hrvatskoj.

Godine 1995. Slavko Podgorelec dobio je Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora pod nazivom "Jedinstvo olimpijskog pokreta", a među brojnim drugim nagradama nacionalne i lokalne razine treba izdvojiti Nagradu Franjo Bučar za životno djelo 2001. godine te Nagradu HOO-a Matija Ljubek, koja se također dodjeljuje za životno djelo, 2006. godine.

Pojedinosti o posljednjem ispraćaju Slavka Podgorelca bit će objavljene naknadno.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider