Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
počivala u miru

U 33. godini preminula hrvatska atletičarka, prije dva tjedna pobijedila na Plitvičkom polumaratonu

Jučer je pokopana Valentina Valjak, umrla je nakon kratke i teške bolesti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Atletičarka AK Svetice Valentina Valjak preminula je ovih dana u 33. godini života nakon kratke i teške bolesti. Pokopana je jučer u Brezničkom Humu.

Sredinom studenog pobijedila je na Plitvičkom polumaratonu, no bolest je bila opaka. Od nje se oprostio trener na Facebooku bivšeg kluba AK Zagreb.

''Opaka podmukla bolest nije joj dala nikakve šanse, čak ni da se bori za svoj život, a Valentina je uvijek bila pravi i istinski borac. Kao njezin prvi trener koji joj je usadio ljubav prema sportu i atletici, osjećam se dužnim napisati nekoliko riječi. Krajem devedesetih godina na treninge u OŠ Antuna Mihanovića u Dubravi, uz svog starijeg brata Marija, došla je i mala simpatična bucmasta djevojčica Valentina. Od prvih treninga krasile su je neke osobine koje mi treneri izuzetno cijenimo kod sportaša: predanost, redovitost, motorička inteligencija, velika želja i natjecateljski duh.

Prošla je kroz sve atletske discipline, ali najviše uspjeha u početku svoje karijere imala je u skoku u dalj. Manjak fizičkih predispozicija nadoknadila je odličnom tehnikom za taj uzrast te ju je bilo užitak gledati dok skače. U jednom trenutku prestala je aktivno trenirati i posvetila se školovanju. Valentina je i tu postigla izvrsne rezultate završivši težak i zahtjevan fakultet, gdje se kasnije zaposlila kao asistentica.

Ljubav prema sportu ipak je bila jača te se ponovno vraća atletici, u rekreativnu grupu našega kluba, gdje smo se ponovno zbližili i ugodno družili. Natjecateljski duh koji je imala ipak joj nije dao mira, tako da je u jednom trenutku odlučila ponovno krenuti u natjecateljske treninge, ovaj put u pitanju je bilo trčanje na duge pruge. U vrlo kratkom vremenu vidjelo se da je kao stvorena za te discipline: niska, lagana i racionalnog stila trčanja vrlo brzo je napredovala. Uz svoj redoviti posao trenirala je koliko god je mogla, predano i srčano, te je bila primjer mnogim drugim sportašima u mojoj grupi svojim pristupom treninzima i natjecanjima.

Godine 2016. postiže i svoj najveći uspjeh osvojivši treće mjesto na seniorskom državnom prvenstvu na 10.000 m. Kasnije se prebacila na cestovne trke i uživala u tome. Na svojoj je zadnjoj utrci, Plitvičkom polumaratonu, pobijedila. Nažalost, Valentina, ovu utrku nisi mogla dobiti. Uvijek ću pamtiti naše zajedničke sportske trenutke, tvoj blagi pogled i iskreni osmijeh. Ostat ćeš svima nama zagrebašima zauvijek u sjećanju.

Tvoj trener Igor''

Atletikom se počela baviti 2001. godine u AK Novi Zagreb. Od tada je mijenjala klubove pa je bila članica, osim AK Svetice i AK Zagreb, AK Zrinjevac i AK Sljeme. Do juniorskog uzrasta trenirala je skok u dalj, a prelaskom u seniorsku konkurencije počala je trenirati duge pruge. Zadnju utrku koju je istrčala bio je nedavni Plitvički polumaraton održan 15.11. na kojem je pobijedila u ženskoj konkurenciji.

Na Prvenstvu Hrvatske na 10000 m 2016. godine u Zagrebu osvojila je brončanu medalju. Smrt ju je zatekla kao asistenticu na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na geografskom odsjeku. Hrvatski atletski savez ovom prilikom izražava sućut njezinoj obitelji, prijateljima i AK Svetice, stoji na stranicama Hrvatskog atletskog saveza.

"Njeno je srce preraslo granice ove zemlje... Primio te dobri Bog u svoj zagrljaj! Počivaj u miru Božjem." 🙏🏽

Objavljuje Atletski klub SveticeSubota, 28. studenoga 2020.

 

Dragi Zagrebaši, tragično nas je napustila naša bivša dugogodišnja članica i natjecateljica VALENTINA VALJAK. Opaka...

Objavljuje Atletski klub ZagrebUtorak, 1. prosinca 2020.
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider