Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Temelji na emocijama

Tvorce hrvatskih medalja žele bogate zemlje: Što može napraviti Hrvatska da ih zadrži?

Zlato Mateje Jelić i bronca Tonija Kanaeta kruna su dugogodišnjeg uspješnog rada Splitskog kluba Marjan i jednog od njegovih čudotvoraca, izbornika Tonija Tomasa.

Hrvatska je s Olimpijskih igara u Tokiju donijela dvije taekwondo medalje. Zlato Mateje Jelić i bronca Tonija Kanaeta kruna su dugogodišnjeg uspješnog rada Splitskog kluba Marjan i jednog od njegovih čudotvoraca, izbornika Tonija Tomasa.

Ne čudi zato kako je vijest, da je najuspješniji trener sporta, koji je drugi najmasovniji u državi, dobio bogatu ponudu od njemačkog saveza, podigla veliku prašinu.

Uoči sinoćnje utakmice Hrvatske i Slovenije, Splićani su pozdravili svoje osvajače olimpijskih tekvando medalja. Matea Jelić i Toni Kanaet proizašli su iz tvornice medalja - TKD kluba Marjan.

Kluba koji ima tri olimpijske, 11 svjetskih i 66 europskih medalja. Glavni tvorac te priče, izbornik je reprezentacije Toni Tomas. Ne čudi zato što je olimpijsku zajednicu na noge digla ponuda Nijemaca koji nude mjesečnu plaću od 10-ak tisuća eura i fenomenalne uvjete.

Na današnjem prijemu kod premijera izbornik nije želio davati izjave, a što uopće Hrvatska može učiniti u ovakvim situacijama.

Predsjednik Hrvatski taekwondo saveza Anto Nobilo kaže:

„Ne puno toga. Nasreću, svi naši treneri u taekwondou uglavnom su vezani za ono što su stvorili, pogotovo su Splićani vezani za svoj grad. Oni bi i s manjim uvjetima ostali u Hrvatskoj i ne bi išli u inozemstvo.“

U Hrvatskoj takvih, vrhunskih stručnjaka ima u još sportova. Za sve osvajače olimpijskih medalja i njihove trenere predviđene su državne nagrade kao i olimpijska kategorizacija.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša ističe:

„Oni će imati s naše strane oko 23 tisuće kuna bruto mjesečno plus sve ono što dobivaju od svojih gradova, klubova itd. Iduće godine pripremamo povećanje tog iznosa tako da im ipak bude lakše.“

Niti jedna od tih cifri neće moći parirati bogatim proscima. Nobilo kaže, teakwondo sada pokušava reorganizirati sustav i napraviti dva centra izvrsnosti u Zagrebu i Splitu, te na taj način odgajati vrhunske sportaše i trenere te ih zadržati u Hrvatskoj. No, kada se podvuče crta, vrhunski sport u Hrvatskoj i dalje se temelji na emociji i viziji pojedinca, a ne na sustavu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider