Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
ODLUKA SAVEZA

Transrodnim triatlonkama zabranjen nastup u ženskoj konkurenciji

Britanski triatlonski savez zabranio je transrodnim sportašicama natjecanje u ženskoj kategoriji, dopustivši im sudjelovanje u "otvorenoj" kategoriji zajedno s muškarcima.

Triatlon (ilustracija) (Foto: Afp)

Britanski triatlonski savez najavio je promjene u rodnim kategorijama koje uključuju transrodne i nebinarne sportaše i "otvorenu" kategoriju.

Savez je objavio kako će za sportaše starije od 12 godina postojati dvije kategorije - "ženska", za one koje su rođene kao žene i "otvorena" za one koji su rođeni kao muškarci te transrodne i nebinarne osobe.

Popratili primjer iz plivanja

Ovaj potez uslijedio je nakon odluke Međunarodne plivačke federacije (FINA) koja je također, ograničila sudjelovanje transrodnih sportašica u elitnim ženskim natjecanjima.

"Britanski triatlonski savez je preispitao svoju politiku o transrodnim osobama kako bi osigurao da ona odražava potrebe našeg sporta, štiti poštenje u natjecanju i služi našoj želji da triatlon učinimo istinski inkluzivnim ", stoji u izjavi.

"Naša politika ističe da je triatlon sport za svakoga i da se transfobično ponašanje neće tolerirati," dodaje se.

Upravno tijelo priopćilo je da su konzultirali više od 3.000 sudionika u anketi, te ugostili fokusne grupe, razgovarali sa sportašima, osobljem, članovima odbora i akademicima prije donošenja odluke.

"Započeli smo ovaj proces krajem 2021. i prošli kroz razdoblje neovisnih konzultacija kako bismo istražili mogućnosti kategorizacije."

Razmatralo se i dodavanje treće kategorije (muškarci, žene, open), ali je zaključeno da ne bi bilo značajnog broja sportaša koji bi se natjecali u otvorenoj kategoriji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider