Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

On i Phelps osvojili su sve što mogu: Kakav će to dvoboj biti

Nakon što je osvojio 5 olimpijskih zlata i 11 svjetskih naslova, povukao se iz plivanja 2006. godine jer više nije imao motivacije, Ian Thorpe je odlučio da mu ipak nije dosta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na konferenciji za novinare, održanoj u Sidneyu 28-godišnji Australac najavio je svoj povratak na plivačku scenu. Thorpe je priznao da se već nekoliko mjeseci, u potpunoj tajnosti, priprema kako bi se vratio vrhunskom plivanju.

>> Katastrofalna forma nekad velikog Michaela Phelpsa

„ Nadam se da su glasine oko njegovog povratka istinite“ govorio je prije službene objave Michael Klim, Thorpeov prijatelj i reprezentativac koji se nebrojeno puta našao s prvakom u bazenu. „ Bilo bi fenomenalno kada bi se vratio. On je savršen vođa za australsku reprezentaciju.

"On je savršen vođa za australsku reprezentaciju"

- Michael Klim
Olimpijski prvak koji je u plivanju osvojio sve što se može osvojiti namjerava nastupiti na igrama u Londonu 2012. i pridodati tako još koje zlato svojoj bogatoj olimpijskoj zbirci.

„Kad sam se vratio treninzima, rekao sam sebi da ću si najprije dati tri dana. Ukoliko to izdržim, onda ću si dati tri tjedna, a ako i to prođem, dat ću si tri mjeseca da donesem konačnu odluku o povratku“ govorio je o svojoj odluci o povratku na svjetsku plivačku scenu Thorpe.

Thorpe, koji se trenutno priprema u Abu Dhabiu priznao je kako je za njegov povratak plivanju zaslužan i Geoff Huegill, 31-godišnji plivač i njegov dobar prijatelj koji je prošle godine nastupio na Igrama Commonwealtha. Bio je to Huegillov povratak plivanju, nakon što se i on povukao u mirovinu, a zasladio ga je s dva zlata i srebrom.

Thorpe nije uspio ostati ravnodušan ni pred Olimpijskim parkom, kojeg je pogledao za svog posjeta u Londonu, domaćinu igara 2012.

"Dugo vremena nisam gajio takve osjećaje prema plivanju. Ni u jednom trenutku se nisam vratio u bazen samo kako bih vratio kondiciju“ priznao je Thorpe na konferenciji. „Vratio sam se isključivo kako bih se ponovno natjecao na elitnoj razini“ otkrio je u konačnici svoje namjere Australac gigantskih stopala koja su mu i donijele brojne naslove.

Prvi cilj za najboljeg svjetskog plivača je završiti pripreme i izboriti mjesto u štafetama 4x100 i 4x200 slobodno, a za nastupe u individualnim disciplinama još ima vremena za premišljanje. Kako je sam Thorpe rekao, odlučit će o kada prođe australske kvalifikacije, a nije isključio ni nastavak karijere nakon Olimpijskih igara.

„ Nisam mislio da će se ovo dogoditi, da ću opet biti u natjecateljskom plivanju. Ali, drago mi je što jesam'', odao je entuzijazam zbog povratka 'Torpedine'.“Četiri godine izvan bazena su mi bile potrebne, no sada sam opet unutra i sretan sam zbog toga“.

" Dugo vremena nisam gajio takve osjećaje prema plivanju"

Thorpe ima još devet mjeseci za pripreme. Naime, toliko mu vremena daju antidopinška pravila prema kojima plivač mora biti registriran nešto više od pola godine kako bi mogao biti podvrgnut izvannatjecateljskim dopinškim testiranjima.

Thorpe je u stalnom kontaktu sa Swimming Australia i sa trenerom reprezentacije Leightom Nugenton. Kako je i sam izbornik istakao, Thorpe je Thorpe, ali čak i on, ako se zbilja želi vratiti mora požuriti vremena.

Prošlo je četiri godine od kada je Thorpe posljednji put kročio u bazen, a od tada su se pojavila neka nova imena, prvo među svima ono Michaela Pheplsa.

Čini se da više od Amerikanca, Thorpea brinu mediji. Naime, plivač se boji da bi 'medijski cirkus' koji se stvorio oko njega nakon objave povratka mogao omesti njegove pripreme. Posljednjih tjedana, koliko se o velikom plivaču i njegovom ponovnom ulasku u svijet plivanja nagađalo, reklo se svega, čak i da to olimpijski plivač čini samo kako bi stekao publicitet i riješio financijske probleme u koje je zapao. Slične napise više su puta opovrgli i sami ljudi bliski Thorpeu, kao i njegov menadžer David Flaskas.

„ Moja fizička sprema, naravno, nije idealna“ govorio je samo o svom plivanju Thorpe. „ Izgubio sam pet kila i moram ih se riješit još toliko. Ali motivacija…Ona je već na vrhuncu.“

Thorpea je 'motivacija' dovela do priprema u Abu Dhabiu, kvalifikacija u Australiji i Olimpijskih igara u Londonu. Da li će ona dovesti nekad najboljeg svjetskog plivača ponovno na postolje pokazat će tek 2012. U četiri godine, koliko je bio daleko od bazena neka su se nova imena pojavila na svjetskoj plivačkoj sceni, među kojima prednjači ono Michaela Phelpsa, s 14 olimpijskih i 23 svjetska zlata.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider