Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
sport kao sredstvo pomirbe

Fair-play potez godine: Odustala od utrke kako bi pomogla suparnici!

Predivnu i nesebičnu sportsku gestu napravila je mlada Mađarka Tira Pavuk, za koju je nagrađena individualnom fair-play nagradom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U izraelskoj Haifi održan je kongres, a potom i skupština Europskog fair play pokreta (EFPP), a uz sudjelovanje 110 predstavnika iz 25 europskih nacionalnih fair play udruga, glavna tema bila je Sport kao sredstvo pomirbe.

Na svečanosti po završetku Kongresa predsjednik Europskog fair play pokreta Christian Hinterberger i član IO-a EFPP-a Miroslav Cerar uručili su fair play nagrade za 2017. godinu.

Jedina aktivna sportašica nagrađena te večeri bila je mađarska atletičarka Tira Pavuk. Na srpanjskom U20 Europskom prvenstvu u talijanskome Grosettu pokazala je veliku nesebičnost i fair play ponašanje, kada se u utrci na 3000 metara s preponama zaustavila kako bi pomogla suparnici. Naime, glavna favoritkinja Lili Anna Toth poskliznula se i pala te nije mogla nastaviti utrku. Zbog ove geste Tira je ugrozila vlastiti plasman u utrci i na kraju stigla tek dvanaesta.

EFPP-ovu plaketu za zasluge dobio je program Sport4life koji se u suradnji s njemačkim sveučilištima provodi u Izraelu i namijenjen je djeci različitih nacionalnosti s ciljem obrazovanja o temeljnim vrijednostima ljudskog ponašanja - poštovanju, povjerenju, fair playu i odgovornosti. EFPP-ove diplome dobili su dr. Jolanta Kowalska iz Poljske za program koji potiče korektnost koja u svjetlu izbjegličke krize ima za cilj suzbijanje rasizma i ksenofobije promoviranjem kulturne raznolikosti), i Teoman Guray, član Turskog olimpijskog odbora i Fair play vijeća. On je autor izložbe karikatura koja na inovativan i humorističan način predstavlja fair play kroz sport i sportske aktivnosti.

Izraelka Ofra Abramovich dobila je nagradu za osnivanje i pokretanje "majčinske lige“, lige u kojoj se za školu natječu mame djece njezinih polaznika. Liga je osnovana 2005. godine, a zaživjela je i u nekim drugim državama Europe te u SAD-u. Povjesničar i novinar Erdogan Aripinar iz Turske, ujedno i jedan od osnivača Europskog fair play pokreta i njegov dopredsjednik, te glavni tajnik Udruge sportskih novinara u Turskoj, dobitnik je EFPP/AIPS-ova priznanja.

Odmah nakon kongresa, u Haifi je održana i 23. skupština Europskog fair play pokreta, koja je, uz usvajanja godišnjih izvješća, u europsku fair play obitelj primila i novog člana - Fair play odbor San Marina. Na kraju skupštine jednoglasno je usvojena Deklaracija EFPP-a, Haifa 2017.

Na dvojakom izraelskom zasjedanju EFPP-a Hrvatska je imala tri sudionice: članicu IO-a EFPP-a Biserku Vrbek, predsjednicu Hrvatskog fair play odbora Daniru Bilić i predstavnicu HOO-a u nacionalnom fair play odboru Moranu Paliković Gruden.

 

Absolutely incredible scenes. Unbelievable sportsmanshipHungary's Tira Pavuk checks on fallen teammate in 3,000m steeplechase final

A post shared by European Athletics (@europeanathletics) on

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider