Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
devastacija?

Težak udarac atletici u Zadru: Stiglo oštro priopćenje Hrvatskog atletskog saveza

Hrvatski atletski savez (HAS) reagirao je oštrim priopćenjem zbog odluke vodstva ŠRC Višnjik i zadarskog gradskog vijeća koji su dopustili da se s travnatog dijela atletskog stadiona makne prirodna trava te postavi umjetna travnata podloga koja služi isključivo za trening nogometaša.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iz HAS-a naglašavaju kako je na njihovu i inicijativu Središnjeg državnog ureda za šport te lokalnih zajednica unatrag tri godine izgrađeno ili obnovljeno 11 atletskih objekata među kojima i onaj u Zadru, dok se u bliskoj budućnosti planira izgraditi i rekonstruirati gotovo još toliko atletskih borilišta.

"Nakon nešto više od tri godine od izgradnje atletskih borilišta u Zadru na Višnjiku, travnati dio terena, a time i dio atletike - bacačke discipline, od jučer je krenuo u deložaciju. Naime, travnati dio borilišta je maknut i postavlja se umjetna travnata podloga isključivo za trening nogometaša. Više neće biti zajednički teren za trening, nego samo nogometni. Time je bačena ljaga na dugačku i slavnu povijest zadarske atletike, ali i na medalje i rekorde koje zadarski bacači postižu već desetljećima.
Ovim su potezom ignorirani ne samo postulati hrvatskog sporta i zakona o sportu, nego i civilizacijske norme ponašanja. Ne ulazeći u pozadinu ovih aktivnosti koje su zasigurno opskurne te moralno dvojbene, jer se jedan sport deložira da bi drugi imao nešto bolje uvjete, konstatirat ćemo da se atletika i atletičari ne bi veselili deložaciji nogometa i nogometaša, nego bi u zajedništvu i suradnji gradili budućnost hrvatskog sporta.

Rješenje koje su nadležni ponudili zadarskim atletičarima vrhunac je licemjerja, jer ponuditi trening bacačima na dislociranom nogometnom terenu, bez ikakve atletske infrastrukture je sramotno. Vodstvo ŠRC Višnjik i gradske čelnike čini se ne brine što Veronika Šokota, jedna od najdarovitijih mladih bacačica koplja u svijetu više nema gdje trenirati. Nemaju gdje trenirati ni njene kolegice i kolege koji su s njom trebali nastaviti slavnu tradiciju", stoji u priopćenju HAS-a u kojem se dodaje kako je atletsko borilište na Višnjiku proglašeno Centrom za pripreme hrvatskih atletičara.

"Ovakvu destrukciju nismo očekivali, tim prije što smo na prvu informaciju reagirali dopisima prema gradskom poglavarstvu. Oni su nam odgovorili da je nadležan ŠRC Višnjik od kojeg smo, u razgovoru s vodstvom, dobili obećanje da će se brinuti o atletici i atletičarima, te o njihovom standardu. Hrvatski atletski savez je u intenzivnom kontaktu s trenerima koji skrbe o bacačkim disciplinama i već poduzimamo mjere za pomoć atletičarima čiji je trening onemogućen. O ovom, u svijetu sporta, do sad neviđenom događaju informirat ćemo nadležne institucije u zemlji i inozemstvu. Atletski stadion u Višnjiku više ne može imati certifikat", zaključuje HAS.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider