Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Ne odgovara standarima

Četiri puta su slali gimnastičare na Olimpijske igre, a dvorana im izgleda ovako: Svaki trening može biti pogibeljan

GK Marjan trenira u dvorani koja je stara trideset godina, a najobičniji trening može biti pogibeljan.

Dok u Japanu, u savršenim uvjetima i isto takvoj dvorani traje Svjetsko prvenstvo, mi vam donosimo priču o surovoj realnosti domaćih klubova. Jedan takav je i splitski "Marjan".

Dvorana kluba koji je četiri puta slao gimnastičare na Olimpijske igre izgleda jako loše. U splitskom Marjanu trenira se u 30 godina staroj gradskoj dvorani, koja ni po čemu ne odgovara gimnastičkim standardima.

"Ovo je zbijeno, vidite koliko je toga na malom prostoru. Ne mogu ništa drugo reći nego da uvjeti rada ne odgovaraju sigurnosnim standardima i to je već sada pogibeljno", rekla je predsjednica GK Marjan, Deni Borozan.

Marjan se, kao i ostali klubovi, financira dijelom iz Grada Splita, dijelom vlastitim novcem. Većinu sprava kupili su sami. Svoj put ovdje od malih nogu gradi dvostruka olimpijka, Ana Đerek.

Vježbu na parteru, u ovoj dvorani, uopće ne može izvesti u cijelosti.

"Nekad idem s polovičnom vježbom, pa ju prvi put probam tek na natjecanju. Mislim da nekome vani kažem da treniram u ovim uvjetima nikome ne bi bilo jasno kako imam to šta imam", otkriva Đerek.

Najveća opasnost prijeti kod izvođenja preskoka. Prvo - zaletište je prekratko, a konj potpuno nestabilan.

"Evo ja ga rukom mogu pomaknuti, onda možete zamisliti kako izgleda kad ja skočim iz punog zaleta sa svom svojom težinom u njega", rekla je Đerek.

Ako to dobro prođe, na doskoku, umjesto 6 metara prostora, čeka - zid. Kada radi preskok, Đerek više razmišlja o tome hoče li se dočekati u zidu, nego kako će izvesti taj element.

"Tako je. Ako promašim konja, znam da sam daleko onda mi je prva misao u glavi kako da skratim to, nego da završim ono što radim".

Sportskih klubova kao što je ovaj koji nemaju uvjete, u Hrvatskoj ima mali milijun. U jednom gradu gimnastika, u drugom atletika, u trećem možda vaterpolo.

Sve je to preslika hrvatskih ulaganja u sport, koja su najmanja u čitavoj Europskoj uniji."

Doduše, situacija je zadnjih godina ipak nešto bolja. U 2020. godini država je izdvojila 424, a u ovoj oko 400 milijuna kuna za sport, što predstavlja znatno povećanje. Ipak, i dalje je nedovoljno za značajniji iskorak.

"Treneri izvlače najbolje od elemenata, što mogu u ovim uvjetima radit. To nikad neće biti oni najopasniji elementi, ali će biti neka kompenzacija", rekla je bivša gimnastičarka i trenera u GK Marjan, Tina Erceg.

Na novu dvoranu u Splitu gimnastičari će se morati još malo strpjeti, jer, kako nam kažu u gradu, jedina šansa za novo ulaganje je potencijalna organizacija nekog velikog natjecanja. A do tada - kompenziraj, snađi se, i izvuci najbolje što možeš iz datih uvjeta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider