Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Tako se posložilo

Teže nikad nije bilo: Kauboje na Svjetskom prvenstvu (možda) čeka pakao

Svjetsko prvenstvo rukometaša održat će se od 11. do 29. siječnja 2023. u Poljskoj i Švedskoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dvama uvjerljivim pobjedama protiv Finske Hrvatska je osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu rukometaša koje će se od 11. do 29. siječnja 2023. održati u Poljskoj i Švedskoj.

Kao i na prethodnoj svjetskoj smotri, ponovno će nastupiti 32 reprezentacije, a trenutno su poznate 24 sudionice. Preostalih osam saznat ćemo na ljeto, po završetku Afričkog prvenstva (pet reprezentacija), Sjevernoameričkog prvenstva (jedna) i nakon što Međunarodna rukometna federacija (IHF) odluči kojim reprezentacijama (koje se nisu uspjele plasirati kroz kvalifikacije) dodijeli dvije pozivnice.

Ždrijeb skupina za Svjetsko prvenstvo održat će se u subotu 2. srpnja u Katowicama, a kako to već obično biva u rukometu, puno toga je unaprijed poznato.

Domaćini su već izabrali skupine i gradove u kojima će igrati, Poljska će biti u skupini B u Katowicama, a Švedska u skupini C u Göteborgu.

Hrvatska reprezentacija smještena je u skupinu G u švedskom Jönköpingu, a poznato je i da će Španjolska biti u skupini A u Krakowu, gradu u kojem će se igrati i utakmice skupine F u kojoj je reprezentacija Norveške. Island je smješten u Kristianstad (skupina D), Njemačka u Katowice (skupina E), a Danska u skupinu H u Malmöu.

Hrvatska će morati izbaciti ili Francusku ili Dansku da bi došla do - četvrtfinala?!

I tu dolazimo do potencijalno velikih nevolja za izabranike Hrvoja Horvata. Naime, Kauboji su u drugom potu ždrijeba, a budući da je šest od osam reprezentacija iz prvog pota već raspoređeno u svoje skupine (Španjolska, Švedska, Island, Njemačka, Norveška, Danska), upitnici još stoje samo iznad skupina B (u kojoj je Poljska kao reprezentacija iz drugog pota) i skupine G u kojoj je Hrvatska.

Dvije reprezentacije iz prvog pota koje će završiti u skupinama B i G su Francuska i prvak Afrike. Dogodi li se da Franucuska dođe u skupinu G, naša reprezentacija imat će vraški težak, vjerojatno nikad teži put prema završnici nekog velikog natjecanja, jer bi se križali sa skupinom u kojoj je aktualni svjetski prvak Danska. Iz svake od osam reprezentacija po tri najbolje proći će u drugi krug i formirati novu skupinu IV sa šest reprezentacija odakle će samo dvije otići dalje, u četvrtfinale.

Te dvije najbolje iz skupine IV u četvrtfinalu će igrati protiv neke od reprezentacija iz skupine II (a od tamo će gotovo sigurno proći domaćin Svjetskog prvenstva i aktualni europski prvak Švedska).

Mađarska, Srbija i Argentina mine u trećem potu

Dakle, nema druge nego nadati da će 2. srpnja kuglice Hrvatskoj donijeti prvaka Afrike (tko god to bio), jer dođu li Francuzi, bit će to neviđeni košmar u borbi za tek četvrtfinale.

Dodajmo kako iz trećeg pota, koji još uvijek nije kompletiran, za suparnike mogu doći reprezentacije poput Mađarske ili Srbije, ali i ona Argentina koja je na prošlom Svjetskom prvenstvu lani u Egiptu nanijela Kaubojima šokantni poraz.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider