Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
trojica 1994. godište

Babić na prvenstvo poveo četiri debitanta, Červar i Goluža imali su ih još više

Na Svjetskom prvenstvu u rukometu zaigrat će četvorica reprezentativaca koji dosad nisu bili na velikom natjecanju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Željko Babić na Svjetsko prvenstvo u rukometu 2017. vodi četiri debitanta. Na njegovom popisu reprezentativaca našli su se Tin Kontrec, Lovro Jotić, Josip Božić Pavletić i Lovro Mihić.

Tin Kontrec je upao u momčad ispred Krešimira Kozine na mjestu pivota. Lovro Jotić je osvježenje među Kaubojima na mjestu organizatora igre, a mladi Splićanin Josip Božić Pavletić je upao kao zamjena za Ivana Čupića na desnom krilu.

Na drugoj strani na krilu će kao zamjena Manuelu Štrleku biti Lovro Mihić koji je kao i Jotić i Božić-Pavletić 1994. godište.

Golužina vanjska linija trebala bi zasjati tek sad

Zanimljivo, to nije najveći broj debitanata na svjetskim prvenstvima. Čak šest vodio ih je Slavko Goluža na SP u Švedsku 2011. godine. Prvi su put tada na smotri najboljih svjetskih reprezentacija zaigrali Jerko Matulić (tada 20 godina), Ivan Pešić (21), Manuel Štrlek (22), Željko Musa (25), Ivan Ninčević (29) i Marin Šego (25). Jednog manje Goluža je vodio dvije godine potom u Španjolsku. Tada su debitanti bili Marino Marić (22), Luka Stepančić (22), Filip Ivić (20), Lovro Šprem (22) i Stipe Mandalinić (20).

''Mandalinić-Duvnjak-Stepančić bit će vanjska linija za Olimpijske igre u Riju'', kazao je Goluža uoči Svjetskog prvenstva u Španjolskoj 2013. godine. No ta kombinacija zaživjet će tek na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, tri godine kasnije.

I u Kataru prije dvije godine Goluža je uveo tri nova igrača – Igora Karačića (26), Ivana Sliškovića (23) i Iliju Brozovića (23). Od tih Golužinih 14 debitanata u četiri godine danas su u Francuskoj njih šestorica (Pešić, Ivić, Stepančić, Štrlek, Musa i Mandalinić). Da nije bilo ozljede, u Francuskoj bi bili Marino Marić i Ilija Brozović te Ivan Slišković koji je bolestan, dok je Jerko Matulić na širem popisu za SP u Francuskoj.

Lino Červar na tri Svjetska prvenstva, od 2005. do 2009. godine, uveo je 11 debitanata. U Tunis 2005., nakon svjetskog zlata u Portugalu, vodio je samo dva nova igrača – varaždinsko krilo Zorana Jeftića (23) i Denisa Buntića (23). U Njemačkoj, na SP-u 2007. godine, dodao je dvojicu klinaca – Domagoja Duvnjaka (18) i Mirka Alilovića (21) te nešto starije Anušića (30) i Vukića (23).

Červar na SP u Hrvatskoj predstavio petoricu novih

Najviše novih igrača imao je na SP-u u Hrvatskoj 2009. godine. Zbog problema s desnim krilima morao je kao debitanta pozvati 28-godišnjeg Matea Hrvatina, a novi igrači bili su Marko Kopljar (22), Jakov Gojun (22), Josip Valčić (24) i Ivan Čupić (22).

''Htjeli smo imati visoku obranu 6-0 i trebala su mi uz Vorija još dva dvometraša. Našao sam ih u Gojunu i Kopljaru'', rekao je u to vrijeme Lino Červar.

Gojun i Kopljar od tada su postali stalni članovi obrambene prve sedmorke. Sve do ove godine kada je Kopljar, koji je u međuvremenu postao i kapetan, morao otkazati zbog ozlijede.

Babić vjeruje generaciji '94

Željko Babić dokazao je da vjeruje generaciji ‘94. (Jotić, Mamić, Božić Pavletić, Mihić) koja je na Svjetskom kadetskom prvenstvu u Mađarskoj 2014. godine, pod vodstvom izbornika Vedrana Ćurka, osvojila srebrnu medalju.

'Trebao je tada s nama biti i Luka Šebetić. Nas smo četvorica iz finala tri godine kasnije na seniorskom SP-u, a nisam siguran hoće li barem jedan Danac, koji su tada bili zlatni, biti sada na SP-u'', rekao je Marko Mamić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider