Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
korak do senzacije

VIDEO Čudo od djeteta stalo u velikom finalu: Novi broj jedan uzeo svoj prvi naslov svjetskog prvaka u pikadu

Luke Littler nažalost nije imao snage za potpunu senzaciju, u finalu SP-a u pikadu morao je stisnuti ruku imenjaku Humphriesu.

Luke Littler (Foto: Profimedia)

Novi svjetski broj jedan u pikadu, Luke Humphries, u velikom finalu Svjetskog prvenstva pobijedio je 16-godišnje čudo od djeteta Lukea Littlera 7:4 i osvojio svoj prvi naslov te 200 tisuća funti nagrade.

Littler je odigrao sjajan turnir i postao nova globalna superzvijezda, no nije uspio postati treći debitant u povijesti koji je osvojio trofej i svoj prvi naslov prvaka svijeta morat će još malo pričekati.

Nova zvijezda pikada vrlo je uvjerljivo otvorila susret, ali iskusnijem Humphriesu nije trebalo puno, prvu veću pogrešku iskoristio je i uzeo break. Bacio je sedam puta preko stotinu, Littler samo jednom i potvrdio prvi set..

U drugom setu nastavio je igrati za nijansu bolje od Littlera i ubrzo otišao na 2:0 u legovima. ali zatresla se i njegova ruka i Littler je uspio okrenuti. Najprije je smanjio na 2:1, a zatim u ekspresnom legu, u kojem su obojica bili sjajni, vratio na 2:2 pa konačno uzeo i peti te potvrdio poravnanje na 1:1 u setovima uz gromoglasan pljesak publike.

Mali Littler je samo nastavio igrati perfektno, a Alexandra Palace je bivao sve glasniji i glasniji. Svoj leg dobio je na rutinu pa uzeo break Humphriesu, međutim Cool Hand Luke je vratio ritam i mir u ruku te izjednačio na 2:2 pa potpuno okrenuo i uzeo treći set.

Na startu četvrtog vratio se „stari Littler“ i napravio break u prvom legu pa ga bez greške potvrdio za 2:0 u legovima. Humph je odgovorio, ali zakratko i Littler je poravnoa na 2:2 u setovima.

Peti set bio je fantazija, obojica su igrali sjajno, ali nijedan nije praštao pogreške sve do odlučujućeg lega koji je otvorio Humphries na 2:1 za Littlera. Čudesni 16-godišnjak podigao se u ključnom trenutku i stavio pritisak na leđa svog suparnika koji ovaj nije izdržao i Littler je otišao na pauzu s 3:2 u setovima, svojom prvom prednošću u meču.

Humphries nije loše otvorio peti set, ali za break protiv Littlera danas je trebalo biti nepogrešiv. Humphries to nije bio u petoj dionici meča, imao je priliku vratiti break, ali nije ju iskoristio i Littler se spasio, a zatim iskoristio još jednu ponuđenu priliku i potvrdio šesti set za prednost 4:2.

Sedmi set bio je potpuno otvoren, mogao je otići na obje strane jer nijedan nije uspio osvojiti svoj leg. Littler je imao veliku priliku uzeti ovaj set jer je otvorio leg pri rezultatu 2:2, međutim nije uspio razbiti tradiciju ovog seta i on je pripao Humhu za 4:3.

Humphries se poslije tog seta potpuno vratio. U osmom setu, u kojem su obojica bili fantastični bacajući u prosjeku preko 100 po ruci, iskusniji je bio i mirniji te pri rezultatu 2:1 u legovima pogodio „bull“ za izlaz i poravnanje na 4:4. U tom setu Humph je pogodio 902. 180 na turniru čime je prebačen prošlogodišnji rekord.

Mladi Littler u tim je trenucima zagazio u neistražene vode ušavši u deveti set, jer zbog malo iskustva nije često u njima igrao, a Humhries je to iskoristio i prešao u prednost. Littler se čak i uspio vratiti na 2:2 u legovima poslije 0:2, ali Cool Hand Luke je ostao hladan kad je to najpotrebnije i poveo je 5:4.

Momentum koji je ponio u deseti set nastavio ga je nositi jer više nije radio pogreške koje bi Littleru dozvolile povratak. Nije da nije pokušao, u jednom legu je izašao na 170, ali iskusniji Humphries nije bio impresioniran i iskoristio je svoju prednost od 2:1 i potvrdio prednost 6:4.

 

U zadnjem setu dogurali su do 2:2 u legovima osvojivši svaki svoj leg. Littler je imao priliku uzeti set, ali promašio je duplo sedam i dao priliku svom suparniku da s dvostrukim osam postane prvak. Ovaj je to učinio i proslavio najveći trenutak u svojoj karijeri.

Ždrijeb SP-a u pikadu:

Cup tree provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider