Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
filozofija sporta

Svjetske zvijezde raspravljaju o filozofiji sporta u Varaždinu

Prije četrdesetak godina kroz svjetsku sportsku literaturu počela se provlačiti tematika filozofije sporta. Danas je ona na kud i kamo većoj razini a svjetski autoriteti u tom području gostuju na konferenciji u Varaždinu…

Dr. Jim Parry i Dr. Matija Mato Škrebić

U petak i subotu Varaždn će ugostiti ''Ligu prvaka'' filozofije sporta. Radi se o specijaliziranoj konferenciji iz znanstvenog područja etike i bioetike sporta. Inicijator, idejni začetnik i predsjednik organizacijskog odbora konferencije je Matija Mato Škerbić sa Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Plenarna izlaganja na konferenciji održati će dvojica ponajvećih autoriteta struke - prof. dr. sc. Mike McNamee sa Swansea University Wales u Velikoj Britaniji i prof. dr. sc. Jim Parry s Karlova sveučilišta u Pragu u Češkoj.

Prof. McNamee vodeći je svjetski autoritet za područja filozofije i etike sporta te posebice bioetike sporta te lider globalne znanstvene zajednice. Osim brojnih znanstvenih radova on je i član etičkog komiteta Svjetske anti-doping agencije (WADA). Koja je ulaskom u UFC prije nekoliko godina promijenila ''izgled'' boraca. Njegov kolega Prof. Parry vodeći je svjetski autoritet za pitanja filozofije olimpizma.

Među uglednim znanstvenicima koji će prisustvovati konferenciji svakako treba istaknuti i Gillesa Lecocqa iz Francuske koji je voditelj tima za organizaciju Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine, Nenada Dikića iz Srbije koji je jedan od čelnika WADA-e te Damira Sekulića, dekana Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu i istaknutog znanstvenika međunarodne reputacije.

Cilj je ove konferencije nastaviti uspješno započeti razgovor i diskusiju o etičkim i bioetičkim temama suvremenog sporta na filozofskim temeljima u hrvatskom i regionalnom znanstvenom diskursu. Konferencija je otvorena za javnost i održava se na engleskom jeziku, a organizatori pozdravljaju dolazak svih zainteresiranih.

Konferencija će se održati će se na dvije lokacije:

- u petak, 22.03.2019. u dvorani „Fritz Jahr“ Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku u Zagrebu s početkom u 9.00

- u subotu, 23.03.2019. u Multimedijalnoj dvorani palače Herzer Muzeja grada Varaždina u Varaždinu s početkom u 9.00.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider