Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Najveći događaj te vrste

Svečano otvoreno jubilarno peto izdanje Youth Movement Power / Snaga djece u pokretu

Pred brojnim uzvanicima iz zemlje i inozemstva jučer je u Sportskom centru Valbruna u Rovinju svečano otvoren međunarodni dječji sportski turnir Croatia Trophy, kao osnovna sastavnica jubilarnog petog izdanja projekta Youth Movement Power / Snaga djece u pokretu.

Otvoreno peto izdanje Youth Movement Powera

Turnir su otvorili Gradonačelnik Rovinja, dr. Marko Paliaga, predsjednik RK Rovinj Alen Jašarević te proslavljeni rukometni reprezentativac Mirza Džomba, koji je ujedno i ambasador projekta. Uz defile svih ekipa pod vodstvom rovinjskih mažoretkinja, nastupili su i polaznici glazbene škole Rovinj Music Lab.

Najveći je to događaj te vrste na ovim prostorima, koji tijekom četiri dana natjecanja - u Rovinju, Poreču i Puli - okuplja gotovo tri tisuće natjecatelja u dobi od 9 do 17 godina. Stotinu i dvadeset dječjih nogometnih i rukometnih ekipa ove je godine došlo iz sedam zemalja: Austrije, Bosne i Hercegovine, Italije, Njemačke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

U suradnji sa Zakladom Mateo Kovačić, projekt u svom ovogodišnjem izdanju otvara potpuno novu dimenziju društvene odgovornosti . Ovogodišnji turnir uključuje i sudjelovanje klubova djece s teškoćama u razvoju : Handball Specials (Beč, Austrija), Handball Specials (Vorarlberg, Austrija) , Škola nogometa Respekt iz BiH te Škola za odgoj i obrazovanje iz Pule, koji su odigrali prijateljske utakmice već prvog dana odvijanja turnira.

Socijalizacija djece s poteškoćama u razvoju iz cijele Europe i njihova cjelovita integracija u društvo, kao temeljni ciljevi projekta bili su i okvir simpozija održanog pod nazivom: ''Integriranje djece s teškoćama u razvoju u sport te uloga roditelja, odgojitelja, trenera i stručnih suradnika''.

Pozornost slušača i konstruktivnu diskusiju potaknula su izlaganja prof. Višnje Popović, ravnateljice Škole za odgoj i obrazovanje – Pula i prof. Borivoja Gačeše, trenera i direktora rukometnog kluba za djecu s teškoćama u razvoju Handball Specials Wien iz Austrije.

Zaključeno je kako sportaši s intelektualnim teškoćama sudjelovanjem u sportskim natjecanjima stječu veće samopouzdanje i bolju sliku o sebi, razvijaju hrabrost i entuzijazam, te motoričku i opću inteligenciju.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider