Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Osam sekundi prije kraja

Super Bowl: Ozlijeđeni Patrick Mahomes odveo Chiefse do drugog NFL naslova

Kansas City Chiefsi novi prvaci NFL lige.

Patrick Mahomes (Foto: Afp)

Kansas City Chiefsi po drugi su put u posljednje četiri godine osvojili Super Bowl, a do preokreta u drugom poluvremenu i tijesne pobjede protiv Philadelphia Eaglesa 38:35 na stadionu State Farm u Glendaleu predvodio ih je njihov najbolji igrač i vođa napada Patrick Mahomes.

U napadački raznovrsnoj i odličnoj utakmici momčad pod vodstvom trenera Andyja Reida došla je do svojeg drugog trijumfa u Super Bowlu, a trećeg u klupskoj povijesti, preokrenuvši rezultat u drugom poluvremenu, u kojem su sve njihove akcije završile ili polaganjem ili pogotkom iz polja.

Butker pogodio osam sekundi prije kraja

Pobjedu Chiefsima donio je pucač Harrison Butker pogotkom iz polja osam sekundi prije isteka vremena. No, glavni posao u preokretu obavili su najbolji igrač osnovnog dijela natjecanja u NFL-u, quarterback Patrick Mahomes i ofenzivna linija, uz konstantan doprinos obrane, koja je u prvom poluvremenu spriječila da se Philadelphia odvoji na više od 10 poena razlike (24:14).

Mahomes je u prvom poluvremenu imao jedno dodavanje za touchdown, kad je u prvom napadu Kansas Cityja pronašao u "end zoni" Travisa Kelcea.

Hurts briljirao u prvom dijelu za Eaglese

U prvom poluvremenu briljirao je vođa napada Eaglesa Jalen Hurts, koji je dvaput ušao sam s loptom u "end zonu" te imao i dodavanje od 45 jarda za A. J. Browna. Statistiku mu je pokvarila jedino izgubljena lopta nakon koje je Nick Bolton s njom otrčao do touchdowna za 14:14 u drugoj četvrtini.

Mahomes s trofejom Mahomes s trofejom (Foto: Afp)

Mahomes ozlijeđen, liječnici napravili čudo

Philadelphia je do kraja poluvremena stvorila deset poena prednosti 24:14, a otežavajuća okolnost za Chiefse bila je i obnovljena ozljeda desnog skočnog zgloba Patricka Mahomesa, koji je odšepao prema svlačionici.

No, fizioterapeuti su napravili čudo do nastavka utakmice, pa je Mahomes odigrao sjajno drugo poluvrijeme u kojem je svaki put kad je dobio loptu u ruke odveo momčad do touchdowna ili pogotka iz polja.

Briljantan nastavak i preokret

Kansas City je do prvog vodstva na utakmici došao u trećoj minuti posljednje četvrtine (28:27) nakon touchdown dodavanja Mahomesa za Kadariusa Toneyja. Manje od tri minute poslije Mahomes je pronašao Skyya Moorea za novi touchdown i povećanje prednosti na 35:27.

Kad je do kraja utakmice ostalo 5:20 minuta, Jalen Hurts je postigao i svoj treći touchdown utrčavanjem u "end zonu", a potom na isti način došao do pretvaranja za dva poena i izjednačenja na 35:35.

Kansas City uspio je sljedećih pet minuta zadržati loptu u svojem posjedu, dovesti se do situacije za pogodak iz polja, koji je sa 27 jarda pogodio Harrison Butker i odlučio pobjednika.

Treneru Philadelphije Nicku Sirianniju ovo je bio prvi nastup na Super Bowlu, a Eaglesima četvrti dvoboj za trofej Vincea Lombardija, no ostali su na onom jednom osvojenom 2017.

Prvi Super Bowl tamnoputih quarterbackova i dva brata

Ovaj Super Bowl, 57. po redu, bit će upamćen kao prvi u kojem su se za naslov borila dva tamnoputa quarterbacka te prvi u kojem su se na suprotnim stranama našla braća: uz Mahomesa, najveća zvijezda pobjedničke momčadi, 33-godišnji tight end Travis Kelce bio je bolji od svog dvije godine starijeg brata Jasona, koji igra na poziciji centra u Eaglesima.

Patrick Mahomes postao je prvi igrač nakon 2000. koji je uspio osvojiti nagradu za najboljeg igrača u sezoni, odvesti svoju momčad do Super Bowla, osvojiti trofej Vincea Lombardija i pritom osvojiti i nagradu MVP u finalnoj utakmici.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider