Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Problem testosterona

Sud za sportsku arbitražu odbacio žalbu Caster Semenye protiv IAAF-a

Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbacio je žalbu južnoafričke atletičarke Caster Semenye.

Caster Semenya (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbacio je žalbu južnoafričke atletičarke Caster Semenye koja je tražila odgodu primjene odluke Međunarodne atletske federacije (IAAF) o limitiranju razine testosterona kod osoba koje se žele natjecati u ženskoj konkurenciji te će novi pravilnik IAAF-a stupiti na snagu 8. svibnja.

CAS je presudio da je uvođenje ovog pravilnika potrebno kako bi se osigurali ravnopravni uvjeti za natjecateljice u trkačkim disciplinama od 400 do 1500 metara.

U CAS-ovom službenom priopćenju stoji kako je vijeće zaključilo da "pravilnik diskriminira osobe s odstupanjima u spolnom razvoju", ali i da je s obzirom na predočene dokaze svih strana "takva diskriminacija nužna, razumna i potrebna kako bi IAAF ostvario cilj očuvanja integriteta natjecanja atletičarki".

IAAF je priopćio da će pravilnik stupiti na snagu 8. svibnja te će sve osobe ženskog spola, koje žele sudjelovati na rujanskom Svjetskom prvenstvu u Dohi, morati zadovoljiti uvjet o razini testosterona koja ne smije biti 5 nmol/l i veća. To znači kako Semenya ima tjedan dana za dovođenje razine testosterona, koju njezino tijelo prirodno izlučuje u mnogo većim količnama nego što je uobičajeno za žene, ispod granične vrijednosti, što se može postići primjenom lijekova. Istu razinu mora zadržati tijekom cijelog perioda do Svjetskog prvenstva, kao i za vrijeme natjecanja.

Zaključno s 8. svibnja sve osobe koje imaju problem poput Semenye morat će biti testirane kako bi se utvrdilo zadovoljavaju li postavljeni kriterij. Caster Semenya je najčešće spominjano ime u tom kontekstu, ali isti problem ima i dvostruka svjetska dvoranska prvakinja na 800 metara te svjetska i olimpijska doprvakinja na otvorenom Francine Niyonsaba iz Burundija.

IAAF je zbog dugog trajanja žalbenog postpupka napravio iznimku za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo, ali će ubuduće vrijediti pravilo da će atletičarke morati zadovoljiti uvjet o razini testosterona šest mjeseci prije određenih natjecanja. Pravilnik neće vrijediti za miting Dijamantne lige koji je na rasporedu za dva dana, 3. svibnja u Dohi.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider