Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
nije svima smiješno

Srpski olimpijci šale se sa ''Srbija do Tokija'': Znate li otkud potječe taj slogan?

Za susjede u okruženju takav slogan ne može se vezati za sport i sportaše.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Tokiju u petak službeno počinju Olimpijske igre, gdje se natječu i sportaši iz susjedne Srbije. Jedan od njih, veslač Miloš Vasić opisao je pakao koji prolazi, a sve zbog što je bio pozitivan na COVID-19 po dolasku u japansku prijestolnicu.

''Veliki udarac pri slijetanju 3. srpnja, moj test za koronu bio je pozitivan i završio sam u izolaciji 12 dana. Ogroman korak unazad za mene, moj tim (također zatvoren na 14 dana), obitelj i ljude koji nas podržavaju.

Da sve bude još gore, u isto je vrijeme i moja supruga pozitivna u Srbiji. Ja u izolaciji u Tokiju, a ona u bolnici u Beogradu...'', napisao je Vasić, kojem je supruga također olimpijka, košarkašica Sonja Vasić.

Vasić je svoj status završio zahvalom, ali i jednim sloganom koji je opet postao popularan zbog mjesta održavanja Olimpijskih igara.

''Vratio sam se na trening odmah po izlasku iz karantene i pokušavamo iskoristiti malo preostalog vremena da što bolje nastupimo na trkama. Veliko hvala Olimpijskom odboru Srbije i ambasadi Srbije u Japanu za svu pomoć i podršku, mojoj obitelji koja nije danima spavala razmišljajući kako će sve završiti i, naravno, svim ostalim ljudima koji su uvijek uz nas i podržavaju nas.

Srbija do Tokija", napisao je Vasić na društvenim mrežama.

Kako je nastao slogan i u što se pretvorio?

Ovaj slogan ima zloglasno značenje za mnoge narode bivše zajedničke države koji su propatili u ratovima 90-ih. Taj se natpis mogao vidjeti na razrušenim kućama po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Kosovu i korišten je kao izraz velikosrpskih težnji.

No njegov nastanak vezan je za nogomet. Te ratne 1991. Crvena zvezda osvojila je Kup prvaka te je za Interkontinentalni kup igrala u Tokiju. Beograđani su s 3:0 pobijedili prvaka Cope Libertadores, čileanski Colo Colo, koji je vodio kasniji hrvatski izbornik Mirko Jozić.

No, nažalost, nogometne konotacije vezane za slogan ''Srbija do Tokija'' trajale su kratko, a onaj politički preuzeo je primat do današnjih dana. Sada se opet veže za sport, barem se tako nadamo…

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider