Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Samo naprijed djeco!

Sportske igre mladih: Velike završnice u Savudriji, u nekoliko sportova

Kamp Veli Jože u Savudriji bio je domaćin dvije smjene velike državne završnice Plazma Sportskih igara mladih u graničaru, atletici, stolnom tenisu i odbojci na pijesku.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sportske igre mladih su svoju sezonu započele već u siječnju, razigravanjem turnira u 10 sportskih disciplina, a najbolji među njima osigurali su svoja mjesta na velikoj državnoj završnici.

Djeca su u Savudriji po puna 3 dana, uz natjecanja, uživala u edukacijskim aktivnostima, druženju i neizostavnom kupanju.

Sportski dio državne završnice započeo je atletikom, a u utrci na 60 metara, najbrže vrijeme i zlatne medalje osvojili su Karmen Maksić (Križevci), Roko Djuran (Prelog), Dora Lovrinović (Koprivnica), i David Škurdija (Đurđevac).

U finalnim ogledima graničara za 2009. i 2011. godište, titula državnih prvaka otišla je u ruke ekipama iz Preloga, i to u obje kategorije: Pajdaši i Međimurski rasturači najbolji su graničarci u državi. Na terenima Stella Marisa, u odbojci na pijesku, državni prvaci su djevojke iz Splita (Split 1) i dječaci iz Zagreba (Pacijenti 2.0), koji su nadmoćno i zasluženo slavili u svojim kategorijama.

Nakon napetih regionalnih turnira za plasman u Savudriju, mladi stolnotenisači/ce pokazali su svu raskoš svog talenta i na državnoj završnicu, a pobjedu su ponijeli Gabrijel Marjanović (Privlaka), Victoria Pustaj (Jastrebarsko), Simon Vincek (Varaždin), Bruna Borovec (Varaždin), Enio Funes (Nova Gradiška) i Lorena Perendić (Oroslavje).

Uz sportska natjecanja, uživalo se u različitim edukativnim aktivnostima, a Odjel prevencije PU Istarske, zajedno s Plazma Sportskim igrama mladih, pripremio je niz preventivnih aktivnosti i animacijskih događaja. Sve aktivnosti i radionice bile su usmjerene na promicanje zdravih životnih navika u duhu sporta te promoviranja pozitivne kulture navijanja, koja isključuje svaki oblik nasilja, diskriminacije, huliganizma i govora mržnje, a u sebi sadrži poruku tolerancije, korektnog navijanja i fair play igre. 

Sport i sportski način života pozitivno utječu na tjelesni razvoj i zdravlje djece, međutim uvelike doprinose i intelektualnom, moralnom i sociološkom aspektu i razvoju kod odrastanja. Stoga, Plazma Sportske igara mladih, putem igre i sporta te kroz preventivno-edukativno pripremljene aktivnosti na Turnejama radosti i natjecanjima, djeci i mladima približavaju teme značajne za njihovo odrastanje u zdravom i sigurnom okruženju.

PU Istarska je u suradnji s Policijskim postajama pripremila i radionice usmjerene na predstavljanje preventivnih projekata, programa i aktivnosti, te upoznavanje policijske vještine, opreme i tehnike - prikaz policijskih vozila. S lokalnim partnerima HAK- Autoklub Pula Rovinj, Gradsko društvo Crvenog križa Buje,  JVP UPVF Umag Umago dogovorila je informativno-edukativni kutak za djecu i mlade, pod zajedničkim nazivom "Zajedno više možemo - u akciji s policijom" te programom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

U sklopu državne završnice provodile su se i edukativne kampanje u sklopu projekta "Youth Sports fair Chance" koji Igre provode u sklopu Erasmus+ sport programa sufinannciranog od Europske komisije.

"Plazma Sportske igre mladih jedna su od rijetkih sportskih manifestacija koja je ove godine uspjele nastaviti svoju sezonu i koja će održati i državne završnice u svim sportskim disciplinama. Sigurnost djece nam je na prvom mjestu kao i želja da im ispunimo mogućnost da se natječu za svoje zaslužene medalje", istaknuo je Zdravko Marić, predsjednik Plazma Sportskih igara mladih.

Sva događanja Plazma Sportskih igara mladih organiziraju se u skladu s preporukama HZJZ i Civilnog stožera HR, tako da se svim sudionicima u Savudriji redovito mjerila tjelesna temperatura, provodila dezinfekcija i organizirali boravak i natjecanja na otvorenom.

Plazma Sportske igre mladih ove godine okupit će više od 70.000 natjecatelja koji su se od siječnja natjecala u deset sportskih disciplina. U protekle 24 godine, Igre su u svom sustavu okupile više od 1.700,000 djece i mladih.

Nakon održane državne završnice u Savudriji, drugi dio velike državne završnice održat će se u Splitu, sredinom srpnja kada slijedi veliko finale Coca-Cola Cupa za dječake i djevojčice. Igre od ove godine u suradnji s UEFA organiziraju aktivnosti usmjerene na promociju ženskog nogometa. Uz Coca-Cola Cup, Split će ugostiti i najbolje mlade sportaše Kinder turnira u košarci, odbojke, šaha, Hrvatska pošta turnira u tenisu i HEP turnira u rukometu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider