Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
VELIKA PRILIKA

Split predstavio kandidaturu za domaćinstvo Europskih igara 2027. godine: Olimpijski odbor oduševljen

Komisija za marketing i komunikacije Europskih olimpijskih odbora (EOO) dala je punu podršku Gradu Splitu za kandidaturu i možebitno domaćinstvo Europskih igara 2027.

Split (Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX)

Epilog je to redovne sjednice Komisije održane u splitskom hotelu Ambasador pod predsjedavanjem njezina čelnika, Rumunja Mihaia Covaliua, na kojoj je posebna točka dnevnog reda bila prezentacija o gradu Splitu, kandidatu za domaćinstvo Europskih igara 2027.

Zamjenik gradonačelnika Splita Antonio Kuzmanić predstavio je iznimne mogućnosti grada pod Marjanom za taj događaj, izazvavši 42-minutnom prezentacijom vidno oduševljenje svih nazočnih.

Grad u kojem se sport živi

"Split je grad u kojem se sport živi. Grad u kojem je sport neopisiva strast, prva i posljednja ljubav, a koja se živi punim plućima. Grad smo bogate i velike sportske povijesti koja nadilazi regionalne okvire. Unutar prstena splitskog poluotoka smješteni su brojni sportski kompleksi i tereni za gotovo sve vrste sportskih susreta i natjecanja. Na pitanje "zašto Split želi domaćinstvo Europskih igara 2027. godine", odgovor je samo jedan - zato što mi to možemo!", poručio je pred članovima Komisije za marketing i komunikacije EOO-a zamjenik splitskog gradonačelnika Antonio Kuzmanić.

"Teško je naći grad na svijetu koji po broju stanovnika ima toliko olimpijskih medalja koliko ih ima Split. Kukoč Rađa, Ivanišević, Vlašić,… sve su to splitska imena globalno poznata. Vjerujem i u podršku Vlade RH našim naporima prema novom sportskom i infrastrukturnom iskoraku našeg grada", kazao je Kuzmanić.

O Mediteranskim igrama se i dalje priča

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša srdačno je pozdravio napore Grada Splita prema dobivanju domaćinstva Europskih igara kazavši kako još živi memorija na velike Mediteranske igre u Splitu u koje je, kako je naveo, prema današnjim mjerilima uloženo preko 1,2 milijarde dolara.

"Splitske sportske ambicije uvijek su imale konkretne osnove", istaknuo je Mateša.

Uz razmatranje redovnih aktivnosti Komisije, praćenje i nove prilike te usporedbu s najboljim praksama ostalih kontinentalnih udruga, na razini akcijskog plana usuglašena je Strateška agenda 2030. U dijelu sjednice koji je tematski bio vezan za komunikacije i medije, osim pregleda rezultata EOO-ove televizije (streaming), predstavljena je i Sportska televizija (SPTV) koja je u stopostotnom vlasništvu Hrvatskog olimpijskog odbora. Dosadašnje hvalevrijedne domete i ciljeve SPTV-a za budućnost predstavio je glavni urednik Jura Ozmec.

Prve Europske igre održane su 2015. godine u Bakuu, 2019. ih je ugostio Minsk, dok će ih u ljeto ove godine ugostiti poljski Krakow.

Europske igre zamišljene su po principu Olimpijskih igara, a dosta veliku relevantnost zaradile su time što je veliki broj sportskih saveza igre izjednačio sa službenim europskim prvenstvom.

U Krakowu će se natjecanja održavati u 26 sportova, od čega su većina individualni.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider