Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
teško objašnjivo, ali predivno

Prkosi logici i zakonima prirode: U 50. godini ostvario čudesan rezultat i izborio Olimpijske igre

Jesus Angel Garcia Bragado izborio je nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine, na kojima će imati okruglih 50 godina na leđima.

Jesus Angel Garcia Bragado (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kineskinja Liang Rui (4:23:26), svjetska rekorderka u brzom hodanju na 50 km, osvojila je naslov svjetske prvakinje u toj disciplini, a Japanac Yusuke Suzuki (4:04:20) naslov svjetskog prvaka u muškoj konkurenciji u istoj disciplini na 17. svjetskom atletskom prvenstvu koje se održava u Dohi.

Rui je slavila ispred sunarodnjakinje Li Maocuo (4:26:40) i Talijanke Eleornore Anne Giorgio (4:29:13). Iza Suzukija na drugom mjestu je bio Portugalac Joao Vieira (4:04:59) i Kanađanin Evan Dunfee (4:05:02).

Hrvatska je imala jednu predstavnicu u brzom hodanju na 50 km, to je bila Ivana Renić koja na žalost nije završila utrku.

Neuništivi Španjolac Bragado kreirao senzaciju

Utrka je, kao i ženski maraton dan ranije, održana u nevjerojatnim vremenskim prilikama, po velikoj vrućini i uz visok postotak vlage zraka, zbog čega su mnogi maratonci odustali u nekom trenutku (grčevi, iscrpljenost, vrtoglavica).

U takvom raspletu događaja priča dana je 49-godišnji Španjolac Jesus Angel Garcia Bragado, koji je utrku završio na 8. mjestu i time izborio plasman na Olimpijske igre iduće godine, na kojima će imati punih 50 godina! Bragado je izborio nastup na olimpijskim igrama po osmi put u karijeri, a na prvima je nastupio 1992. godine u Barceloni.

U 50. godini života Bragado je ostvario najbolji rezultat u maratonskoj utakmici nakon 2009. godine i osvojenog srebra na Svjetskom prvenstvu u Berlinu. Bilo mu je ovo nevjerojatno čak 13. svjetsko prvenstvo, s kojih ima tri srebra i zlato 1993. godine.

Zadnja utrka brzog hodanja u ovakvom formatu

Bila je ovo vjerojatno zadnja utrka u brzom hodanju na svjetskom prvenstvu, dok će se u Tokiju sljedeće godine zadnja takva utrka održati na olimpijskim igrama.

Prva utrka u brzom hodanju na 50 km održana je na Igrama 1932. i na programu je bila na svim dosadašnjim svjetskim prvenstvima u muškoj konkurenciji, a od prije dvije godine i u ženskoj konkurenciji.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) još nije donijela konačnu odluku hoće li se utrka u brzom hodanju na 50 km održati na sljedećem Svjetskom prvenstvu u Eugeneu 2021., ali predsjednik IAAF-a Sebastian Coe jasno je rekao da se ta disciplina mora ili prilagoditi ili promijeniti.

To bi značilo da će se umjesto 50 km održavati utrke na 10 do 30 km već na SP-u u SAD-u, a sigurno na SP 2023. u Budimpešti. Trenutačno se brzi hodači na SP-u natječu u utrkama na 20 km i na 50 km.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider