Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

VIDEO Fak: Veselim se prvim nastupima za Sloveniju

Nakon skoro godinu natezanja hrvatskog i slovenskog biatlonskog saveza, ostali smo bez brončanog olimpijca…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jakov Fak od sada će medalje slobodno osvajati za susjednu Sloveniju. Dogovor našeg i slovenskog biatlonskog saveza napokon je postignut i Jakov Fak slobodno može nastupati pod zastavom Slovenaca.

>> Sad je definitivno: Jakov Fak sigurno propušta prvi dio sezone

To je za GOL.hr potvrdio glavni tajnik Hrvatskog biatlonskog saveza Robert Kontak koji je najavio press konferenciju za 16 sati.

'Do tada vam mogu samo reći kako je tekst sporazuma dogovoren sa slovenskom stranom'.

Ovo je jedan od najsretnijih dana u mom životu

- Jakov Fak
'Utvrđivanjem teksta ovog sporazuma HBS je donio odluku o izdavanju suglasnosti Jakovu Fak za nastupanje u reprezentaciji Republike Slovenije. Usaglašavanjem teksta zadovoljeni su uvjeti koje je postavio Izvršni odbor HBS-a čime je osvajaču olimpijske i svjetske brončane medalje za Republiku Hrvatsku, omogućeno da nastavi sa sportskom karijerom po vlastitom izboru', poručili su iz Hrvatskog biatlonskog saveza.

'Pojedinosti ćemo objaviti na popodnevnoj konferenciji za novinare', rekao je za Slovensku televiziju glasnogovornik slovenskog biatlonskog saveza Tomaž Šuštaršič, a na pitanje je li hrvatskom savezu isplaćena odšteta za Fakov prijelaz u slovensku reprezentaciju odgovorio je da nije.

Fak bi slovensko državljanstvo mogao dobiti već idućeg tjedna, što bi mu po neformalnim razgovorima sa Međunarodnim biatlonskim savezom omogućilo da ipak nastupi na uvodnoj utrci ovogodišnje sezone u Oerstensundu u Švedskoj, dodao je Šušteršič.

Vijest da je dobio ispisnicu koja mu omogućuje nastup za slovensku reprezentaciju potvrdio je i sam Fak, rekavši novinarima da je to jedan od najsretnijih događaja u njegovu životu.

'Radujem se da sada u rukama imam dozvolu koja mi omogućuje da se i dalje natječem i bavim biatlonom. Zahvaljujem svim koji su me u tome podržavali, mojoj obitelji te slovenskoh i hrvatskom biatlonnskom savezu koji su na ovaj način pokazali da je sportska suradnja između dviju država uzorna', rekao je Fak za slovenske medije.

Zna se da je Hrvatski biatlonski savez dugo vremena stopirao Fakov odlazak u slovensku reprezentaciju, tražeći 100.000 eura kompenzacije od slovenske strane zbog izgubljenih sponzorskih ugovora uslijed Fakovog odlaska.

''Slovenska i hrvatska strana konačno su se dogovorile oko Faka. Dogovorena je dugoročna suradnja obaju strana. Slovenija će i dalje nuditi značajnu logističku potporu hrvatskim biatloncima, te im pomagati u razvoju i treninzima. U stvari, bit će to samo nastavak suradnje koja je do srpnja ove godine bila uzorna, a potom se zakomplicirala zbog pitanja prelaska Jakova Faka iz hrvatske u slovensku reprezentaciju'', piše Siol.

Ugledni slovenski sportski portal ima i Fakovu izjavu:

''Osjetio sam veliko olakšanje nakon što sam dobio ispisnicu. Iznimno mi je drago da je ova saga iza mene i da se sada u potpunosti mogu posvetiti napretku u sportskoj karijeri. Veselim se već prvim nastupima u slovenskoj reprezentaciji, a posebno onima u štafeti, koje sam uvijek sa zanimanjem pratio, ali nikada dosada nisam imao priliku i sam se natjecati'', rekao je Fak.

''U praktičnom smislu se za njega sada nije ništa bitno promijenilo po pitanju treninga. Slovenska reprezentacija je dugo bila njegov dom, a sada je postala i službeni'', dodaje Siol.

Zboru za biatlon pri Slovenskom skijaškom savezu sada je još preostalo riješiti pitanje Fakove registracije. Fak će sljedećeg tjedna dobiti slovensku putovnicu, odnosno državljanstvo. Predsjednik slovenskog Zbora za biatlon Peter Zupan vjeruje da će Fak nastupiti već na prvoj postaji nove sezone Svjetskog kupa, u švedskom Östersundu 1. prosinca.

''Izvršni odbor Međunarodnog biatlonskog saveza, koji je svakoga trenutka bio jako dobro informiran o događajima vezanima uz Jakova Faka, vjerojatno će njegovo pitanje rješavati na dopisnoj sjednici. Vjerujemo da će Fak za nas nastupiti već na prvoj utakmici u Östersundu. Na kraju krajeva, nastup biatlonca koji u svojoj riznici ima svjetsku i olimpijsku medalju (dvije bronce. op.a.) je i njima u interesu'', smatra Zupan.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider