Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
FINA reagirala

Skandal na Svjetskom prvenstvu: "Poludio" na zlatnog Kineza koji čekićem razbija epruvete

Australac koji je osvojio srebrnu medalju nije se rukovao, niti se želio slikati s Kinezom, te je odlučio ostati izvan postolja tijekom intoniranja kineske himne.

Mack Horton, Sun Yang i Gabriele Detti (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Međunarodna plivačka federacija (FINA) upozorila je olimpijskog pobjednika na 400 metara slobodno Australca Macka Hortona nakon što je odbio stajati na pobjedničkom postolju tijekom intoniranje kineske himne nakon što je kontroverzni Kinez Sun Yang osvojio zlatnu medalju.

Australac koji je osvojio srebrnu medalju nije se rukovao, niti se želio slikati s Kinezom, te je odlučio ostati izvan postolja tijekom intoniranja kineske himne.

"Njegovo ponašanje i sve što se dogodilo govori jače nego bilo što bih ja ikada mogao kazati. Frustriran sam. Mislim da znate zbog čega," rekao je Horton koji je još na posljednjim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru opisao Suna kao varalicu.

Na Svjetskom prvenstvu u Kazanju 2015. godine Sun se nije pojavio u finalnoj utrci, navodno zbog bolova u prsima. Godinu ranije je bio suspendiran na tri mjeseca zbog dopinga. Nedavno je otkriveno i kako je trostruki olimpijski pobjednik izbjegao suspenziju nakon što je čekićem uništio svoje uzorke krvi.

Kineski plivač je negirao optužbe, a FINA je procijenila kako on nije prekršio pravila. Međutim, Međunarodna antidopinška agencija (WADA) je uložila žalbu Arbitražnom sudu za sport u Lasanni (CAS).

Australski mediji su objavili kako je 27-godišnji kineski plivač odbio testiranje jer je smatrao kako službenica nije dovoljno kvalificirana. Potom je ipak dao uzorak, ali je epruveta uništena čekićem. Navodno, je Sunova majka bila ta koja je tražila da osiguranje donese čekić i razbije bočice sa uzorcima.

Prosvjed australskog plivača izazvao je pljesak kolega plivača, ali je FINA upozorila Hortona.

"FINA poštuje načelo slobode govora, ali ono se mora provoditi u pravom kontekstu. Kao i u svim većim sportskim organizacijama, naši sportaši i njihovi pratitelji svjesni su svoje odgovornosti da poštuju FINA-ine propise i da ne koriste FINA-ine događaje kako bi dali osobne izjave ili geste," navodi se u priopćenju.

Uoči početka SP-a olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira, Amerikanka Lilly King (22) optužila je FINA-u da ne radi dovoljno u borbi protiv dopinga i pritom navela primjer kineskog plivača Sun Yanga.

"Osobno mi se ne sviđa kako se FINA bavi doping kontrolama, nešto će se morati učiniti na tom području. Tužno je da smo svi plivali s varalicama, a oni će vjerojatno nastupiti i na ovom Svjetskom prvenstvu. Za početak bi trebalo zabraniti nastup osobama koje uništavaju svoje uzorke krvi", kazala je King koja je na OI u Rio de Janeiru osvojila zlato na 100 prsno i u štafeti 4x100 mješovito, a na zadnjem SP-u u Budimpešti četiri zlatne medalje pri čemu na 50 i 100 m prsno.

Sun Yang je aktualni svjetski prvak na 200 i 400 metara, a osvajao je olimpijska zlata na 200, 400 i 1500 metara.
 

Nastavi čitati