Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Skandal: Blanki Vlašić ne daju skakati zbog Tije Hellebaut!

Nevjerojatno, ali menadžeri skakačkog mitinga u Madridu zabranili su nastup najboljoj svjetskoj skakačici! Reakcije su žestoke...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Veliki sportski skandal priredili su čelnici skakačkog mitinga u Madridu, koji je na rasporedu 2. srpnja. Naime, menadžeri mitinga dogovorili su se s Belgijankom Tiom Hellebaut da će ona skakati kod njih, a morali su joj za to jamčiti da na istom mitingu neće skakati Blanka. Belgijanki je cilj pobjedom se vratiti u svjetski vrh, i to nakon što je prekinula karijeru poslije osvajanja zlata na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Želim da o ovoj sramoti pišu i u njezinoj Belgiji i u cijelom svijetu. Ovo nije sport!

'Jednostavno ne mogu vjerovati. Puno sam šutila, ali sada ne želim. Neću. Govorit ću glasno da cijeli svijet čuje. Želim da o ovoj sramoti pišu i u njezinoj Belgiji i u cijelom svijetu. Ovo nije sport! Ako joj se skače sama neka jednostavno skače na treningu i niti se ne pojavi na natjecanjima', kazala je za Slobodnu Dalmaciju potresena Blanka.

Blanki je miting u Madridu trebao poslužiti kao priprema za EP koje se održava u Barceloni krajem srpnja. No, nesportski potez Hellebaut pokazao je da se i u ženskom skoku u vis igra prljavo.

'Lako je Hellebaut govoriti o tome kako ja nemam glavu za velika natjecanja i slične stvari. Lako joj se praviti pametna i raditi ovakve gnjusne stvari. Ja na 'svoj' miting u Splitu uvijek zovem sve koje žele doći, pa neka i izgubim. Ne želim bježati i skakati samo da pobijedim', dodala je Blanka.

Blanki se ista situacija dogodila i ove zime u Karlsruheu. Tada je Njemica Ariane Friedrich 'nagovorila' organizatore da ne pozovu Blanku kako bi pobijedila na domaćem terenu.

Otvoreno pismo

Iz Blankinog stožera reagirali su na njenoj službenoj web stranici. Otvoreno pismo donosimo u cjelosti:

Svi znaju da Blanka rado i često nastupa. Kako bi inače i mogla doseći impresivnu brojku od 90 nastupa preko 2 m i u njima 143 skoka preko te granice? U tom smislu jedino aktualna svjetska rekorderka Bugarka Konstadinova ima bolje brojke od nje. Ukoliko je zdravlje posluži i ovim ritmom nastavi negdje u olimpijskoj 2012. mogla bi prestići legendarnu Štefku.

Treća skakačica u mirovini, Šveđanka Berqvist na trećem je mjestu sa 52 nastupa i 70 skokova preko magične granice. Ostale aktualne skakačice su daleko ispod ovih brojki.

Priznajemo da svatko ima svoj način za pripremu i svoj „idealni“ broj nastupa. U tom smislu ne volimo popovati nikome, kao što ne volimo da se „zabadaju nosovi“ u naš pristup. Brojke i titule, trajanje na najvišem nivou, konstanta rezultata govore bolje od ikakvih špekulacija. A brojke su na Blankinoj strani , jer ona već deset godina traje u samom svjetskom vrhu. Ona traje, a druge skakačice dolaze i odlaze…

Priznajemo da svatko ima svoj način i uvijek smo ga poštovali, ali ne možemo prihvatiti činjenicu da Tia Helebaut postavlja uvjet da će nastupati u Madridu 2.srpnja samo ako Blanka ne bude skakala na tom natjecanju. Blanki je otpao Solun i ona je već prije dva mjeseca željela povezati Madrid i Barcelonu, 2. i 9. Srpnja. Nakon povuci-potegni pregovora Blanki je obznanjeno da nije poželjna u Madridu.

A kako se Blanka do sada pokazala u Madridu; 2007, godine postavila je rekord mitinga sa 205 cm, a godinu nakon skače još cm više, 206 cm, i u gradskoj vijećnici prima je gradonačelnik .

Nije ovo prvi put da se pojedine „zvijezde“ skoka u vis postavljaju na ovaj način, jer je Njemica Ariana Friedrich postavljala identični uvjet da bi nastupila u Karsruheu u Njemačkoj protekle zime. S druge strane Blanka nikada nije postavljala takve uvjete i vrata Zagrebačkog mitinga, Spaladium arene u Splitu, kao bilo kojeg mitinga na svijetu, što se nje tiče, otvorena su svim skakačicama koje to svojim reitingom zasluže.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider