Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Taktički savršeno

Šime Fantela nakon što je s bratom izveo čudo: Ovo nisam mogao ni sanjati

Braća Fantela taktički su savršeno odjedrili plov za odličja u najbržoj olimpijskoj kladi jednotrupaca.

Šime i Mihovil Fantela (HJS)

''Ovo je ludo, osvojiti naslov svjetskog prvaka u drugoj sezoni nisam mogao ni sanjati. Znali smo da smo dobri, ali ovo je čudesno'', kazao je hrvatski jedriličar Šime Fantela koji je s bratom Mihovilom u Aarhusu osvojio naslov svjetskih prvaka u klasi 49er.

Iako su imali veliku prednost uoči zadnje regate nisu se fokuisrali na pratitelje, jednostavno su iza sebe ostavili obje njemačke posade Tima Fischera i Fabiana Grafa te Erika Heila i Thomasa Ploessela i suvereno uzeli zlato. Šime i Mihovil Fantela ciljem su u plovu za odličja prošli peti, a Nijemci na začelju flote, s tim da su to iskoristili Francuzi Francuzi Frei i Delpech, koji su uzeli srebro Fischer i Graf su osvojili broncu, a Heil i Ploessel ostali su bez postolja.

Olimpijski i svjetski prvak Šime Fantela upisao se tako i u povijest jer je vrlo malo jedriličara koji su osvajali medalje na svjetskim natjecanjima u različitim olimpijskim disciplinama. Među njima su Brazilac Robert Scheidt, Britanci Ben Ainslie i Ian Percy, Šveđanin Frederik Loof, a u subotu im se pridružio i Šime Fantela.

"Čudesno jedrenje s bratom, nakon prijelaza iz 470 ovako osvojiti naslov svjetskog prvaka u drugoj sezoni nisam mogao ni sanjati. Znali smo da smo dobri, da možemo napraviti dobar rezultat ako budu naši uvjeti. Iskoristili smo maksimalno što nam se ponudilo, nismo posustali ni jučer po jakom vjetru koji zasad još ne poznamo dobro. Ovo je ludo! Htjeli smo Tokio i normu za Olimpijske igre, a idemo kući sa zlatom", kazao je Šime Fantela, dok je brat Mihovil došao do prvog odličja na velikim natjecanjima.

"Prvo, pa zlato, a sada se nadam da ćemo tako nastaviti. Šime mi je rekao da moramo provesti 10 000 sati u brodu da bi osvojili olimpijsku medalju", kazao je Mihovil.

Šime Fantela ima naslove svjetskog kadetskog prvaka u Optimistu, nekoliko naslova svjetskog juniorskog prvaka u 470, tri naslova svjetskog seniorskog prvaka u olimpijskim disciplinama (dva u 470 i jedan u 49eru) i olimpijsko zlato u 470 sa Igorom Marenićem.

Zadrani su napravili sjajan uspjeh u Aarhusu, u kome je počelo vrliko nevrijeme pa se može dogoditi da podjela medalja odgodi za nedjelju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider