Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
BITNA ODLUKA

Rusi i Bjelorusi nastupit će na Olimpijskim igrama u Parizu

Donesena je jedna od najvažnijih odluka vezanih uz pariške Olimpijske igre.

Pariz 2024. (Foto: Profimedia)

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) donio je u petak odluku kojom se ruskim i bjeloruskim sportašima dopušta nastup na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine, ali bez nacionalnih obilježja.

Sportašice i sportaši iz ove dvije države će nastupati pojedinačno, kao neutralni, pod uvjetom da su ispunili kvalifikacijske norme, dok momčadima i ekipama nastup neće biti omogućen.

Mogu doći, ali uz podosta stroge uvjete

Sportaši iz Rusije i Bjelorusije će u Parizu praktično predstavljati samo sebe, jer na svojoj odjeći neće smjeti nositi nacionalna obilježja, niti će u slučaju osvajanja zlatne medalje biti intonirana njihova državna himna.

Nastup će biti dopušten samo onim sportašicama i sportašima koji nemaju nikakve veze s vojskom ili snagama sigurnosti i koji ne smiju aktivno pokazivati svoju podršku ratu u Ukrajini.

Kao dodatni uvjet za nastup u Parizu, MOO zahtijeva od svih sportaša da se pismeno obvežu na poštovanje Olimpijske povelje, a time i "mirovne misije olimpijskog pokreta".

Prema podacima MOO-a, osmero Rusa i troje Bjelorusa se dosad kvalificiralo za nastup a OI u Parizu. Kvalifikacijske norme je ispunilo oko 4600 sportašica i sportaša, a među njima je i više od 60 ukrajinskih predstavnika.

U rujnu je Međunarodni paraolimpijski odbor ukinuo potpunu zabranu Rusiji i dopustio ruskim sportašima s invaliditetom da se natječu na Paraolimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom. To je već bilo protumačeno kao najava slične odluke MOO-a.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider