Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
OTVARA NINA BADRIĆ

Hrvatska po prvi puta ugošćuje ovakav spektakl: U Makarsku stižu kršni momci iz cijele Europe

Hrvatski igrači u okršaju s ragbi elitom na Europskom prvenstvu u Makarskoj.

Ludi navijači na ragbi 7 utakmici (Foto: Afp)

Najbolji europski igrači ragbija dolaze od 7. do 9. lipnja u Makarsku gdje se po prvi put u Hrvatskoj održava Europsko prvenstvo u ragbiju 7., a među ragbi elitom po prvi put se našla i hrvatska reprezentacija koja će u Makarskoj odmjeriti snage s Irskom, Gruzijom i Njemačkom.

''Naša su očekivanja velika, igrači su u posebnom programu i nadamo se ostanku u ovoj skupini. Tri tjedna kasnije je drugi turnir, u Hamburgu, igraju iste ekipe i bodovi se zbrajaju. Tko ih osvoji najviše, europski je prvak'', rekao je Većeslav Holjevac glavni tajnik Hrvatskog ragbijaškog saveza koji je i organizator Europskog prvenstva.

Ukupno će u Makarskoj igrati 24 ekipe, 12 muških i 12 ženskih. Svjetsko prvenstvo u ragbiju, igrano prošle godine u Francuskoj, bilo je jedno od najskupljih sportskih događaja te treće najgledanije natjecanje na svijetu, nakon Svjetskog prvenstva u nogometu i Ljetnih olimpijskih igara.

Ragbi 7 Ragbi 7 (Foto: Afp)

Ragbi 7 skraćena verzija ragbija, ali i atraktivnija

Ragbi 7, koji će se igrati u Hrvatskoj, skraćena je i brža verzija tradicionalnog ragbija. U ragbiju 7 svaka ekipa ima sedam igrača na terenu, a utakmice traju znatno kraće jer se igra dva puta po sedam minuta uz dvije minute stanke, što rezultira dinamičnom i uzbudljivom igrom. Ova verzija ragbija igra se još od 19. stoljeća, a od 2016. godine je i dio olimpijske obitelji sportova.

''Radili smo intenzivno da naš grad dobije titulu Europskog grada sporta, što i jesmo za 2024. godinu. Ovo natjecanje dodatan je motiv da se pokažemo ne samo kao dobar domaćin nego i naše organizacijske sposobnosti. Ragbi je gospodski sport u cijelom svijetu, u Makarskoj je osnovan 1968. godine, ima tradiciju i dok sam bio mlađi, bio je na visokom nivou u našem gradu. Možda je ovo povratak tim danima slave'', rekao je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

Ragbi 7 Ragbi 7 (Foto: Afp)

Uz samu igru koja je dinamična, zanimljivost ragbija 7 je i da na turnirima vlada karnevalska atmosfera, navijači na stadion dolaze maskirani, a u poluvremenu se puštaju poznati hitovi i publika na stadionu pleše i pjeva. Dobro zagrijavanje i za Europsko prvenstvo u nogometu.

Sva tri dana prvenstva u Makarskoj prva će utakmica biti u 10.30 sati, a zadnja u 20 sati. Ulaznice su u pretprodaji na entrio.hr i to kompleti za sva tri dana, a kasnije će se moći kupovati i pojedinačno po danima. Ukupno će se odigrati 68 utakmica.

Otvorenje prvenstva bit će u četvrtak, 6. lipnja svečanim koncertom Nine Badrić na makarskoj rivi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider