Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
''S dubokim žaljenjem...''

Brojne reakcije nakon prve odgode Olimpijskih igara u modernoj eri u doba mira

Sportaši, nacionalni olimpijski odbori i sportski savezi iz cijelog svijeta reagirali su u utorak na vijesti da su Olimpijske igre u Tokiju odgođene zbog koronavirusa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon nekoliko tjedana intenzivnog nagađanja i kritika, japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach usuglasili su se u tome da se Igre odgode za ljeto sljedeće godine.

Ovo je prva odgoda u modernoj eri u doba mira. Igre 1940. i 1944. bile su odgođene zbog Drugog svjetskog rata.

Nakon vijesti o odgodi uslijedile su brojne reakcije.

Predsjednik Britanskog olimpijskog odbora (BOA) Andy Andson izražavajući žaljenje zbog odluke ocijenio je kako je to jedina prava odluka koja je mogla bii donesena u sadašnjim okolnostima.

"S dubokim žaljenjem prihvaćamo odgodu, ali smo svjesni da je to jedina odluka koju možemo podržati u svjetlu razarajućeg učinka koji COVID-19 ima na naš narod, naše zajednice i naše obitelji. Vrijeme je da prestanemo razmišljati o Tokiju 2020. i da budemo na sigurnom sa svojim obiteljima", rekao je Andson.

gol expired Razum je ipak prevladao: Olimpijske igre prvi put u povijesti odgođene na godinu dana divider

Predsjednik Španjolskog olimpijskog odbora Alejandro Blanco odluku o odgodi nazvao je dobrom viješću.

"MOO nam je dao dobru vijest objavivši da su Igre u Tokiju odgođene. To će sada omogućiti svim sportašima da budu sposobni natjecati se u jednakim uvjetima i sačuvat će njihovo zdravlje, baš kao što smo i tražili otkako je kriza počela".

Alfons Hormann, predsjednik Njemačkog olimpijskog odbora (DOSB), tu odluku o odgodi smatra jedinom ispravnom i važnom.

"Brza i jasna poruka da se odgode olimpijske i paraolimpijske igre ispravna je i izrazito važan korak za međunarodni sport i cijelu svjetsku zajednicu. To je i potvrda svjetskom stanovništvu da je i u sportu učinjeno sve da se pandemija dovede pod kontrolu na najbolji mogući način što je prije moguće", rekao je Hormann.

Glavni tajnik indijskog olimpijskog saveza Rajeev Mehta smatra da je odluka donijela veliko olakšanje sportašima koji su pokušavali trenirati za vrijeme pandemije s nadom da će za četiri mjeseca ostvariti najbolje moguće rezultate.

gol expired Vatreni prikupili 4,2 milijuna kuna za pomoć u borbi s koronavirusom i posljedicama potresa divider

Svjetski ragbijaški savez također se slaže da je ovo jedina ispravna odluka.

"Zdravlje i sigurnost sportaša, navijača i svih uključenih u proces olimpijskih igara naš je zajednički prioritet i odgovornost te vjerujemo
da je donesna ispravna odluka u ovim teškim i do sada neviđenim okolnostima", ističe Svjetski ragbijaški savez.

"Radujemo se što ćemo blisko surađivati u duhu partnerstva s MOO-om, organizacijskim odborom Tokio 2020 i svim ostalim sudionicima u odgađanju Igara i naše uvjerenje nastalo nakon svjetskog prvenstva u ragbiju 2019. u Japanu jest to da će domaćini iz svega ovoga izaći jači i predaniji nego prije kako bi osigurali izvanredne Igre".

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider