Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
UKRAO JE "VRISAK"

Preminuo "nogometni Pink Panther": Na otvaranju OI počinio je glasovito zlodjelo

U 57. godini preminuo je Pal Enger, čovjek koji je tijekom otvaranja Olimpijskih igara u Lillehammeru počinio glasovitu krađu svjetski poznate slike.

Otvaranje OI u Lillehammeru (Foto: Afp)

Srećom, u povijesni je vrlo malo zločina vezano uz sport, no neki su se ipak dogodili.

Među takvima ima i romantiziranih zločina, a možda najpoznatiji takav je onaj kojeg je 1994. godine izveo Pal Enger, tada 27-godišnji nekad talentirani nogometaš, tijekom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Lillehammeru.

Čovjek koji je ukrao Vrisak

Pal Enger ovog je tjedna preminuo u 57. godini života pa se možemo prisjetiti ili vas upoznati s "Čovjekom koji je ukrao Vrisak", kakav je naziv dobio u svojoj domovini, gdje je nakon puštanja na slobodu postao velike zvijezda.

Enger se tijekom spomenute ceremonije, uz pomoć još jednog muškarca, popeo na prozor Nacionalne galerije u Oslu te je tijekom procesa koji je trajao 50 sekundi ukrao jednu od najpoznatijih slika na svijetu.

Vrisak Edwarda Muncha u tom je trenutku vrijedi 55 milijuna američkih dolara, a Enger i suučesnik ostavili su i poruku u kojoj su zahvalili za slabo osiguranje.

Taj je događaj na kraju zasjenio i samu ceremoniju, koja je poslužila kao dobar način odvraćanja pažnje pripadnika osiguranja.

Postao celebrity, ali nastavio s krađama

Enger je bio nekad vrlo talentirani nogometaš koji je očito više uzbuđenja pronašao u krađi umjetnina, pa je tako već 1988. godine iz Munchovog muzeja ukrao sliku "Ljubav i bol", no uhvaćen je te je odležao određeno vrijeme u zatvoru.

Zapravo, iako je nakon što je dokazao da je on ukrao Vrisak postao velika zvijezda, kroz praktički cijeli život nastavio je s krađama manjeg ili većeg opsega, a svako uhićenje rezultiralo je velikom medijskom pažnjom, koja mu je očito godila pa je uvijek bio raspoložen za izjave i intervjue.

Nije poznato koji je razlog njegove smrti, no iz Vallerenge, kluba gdje je igrao kao mladić, se pitaju kakvu bi karijeru imao da je ostao vjeran nogometu. Tko zna, možda bi bio jednako slavan, ali ovo ga je očito više uzbuđivalo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider