Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Otišao kao najveći

Preminula legenda svjetskog sporta: Bio je velika zvijezda i filmski glumac, jedan od rijetkih koji je podržao Alija

Jim Brown preminuo je u 87. godini, a jedan je od najvećih sportaša 20. stoljeća te ga mnogi smatraju za najboljeg NFL igrača ikada.

Jim Brown (Foto: Afp)

Preminuo je od najomiljenijih sportaša u SAD-u, Jim Brown. On je najpoznatiji po svojim uspjesima sa Cleveland Browns kada ih 1964. godina doveo do titule u NFL-u.

Brown se smatrao najvećim trkačem u povijesti sporta u vrijeme njegova umirovljenja i ostao je jedan od najvećih trkača koji je ikada igrao u NFL-u.

1971. Brown je primljen u Kuću slavnih NFL-a čime je postao prvi tamnoputi igrač kojemu je to pošlo za rukom. Pri tome je još jednom promijenio način na koji se tada gledalo na Afroamerikance u američkom nogometu. Njegovim ulaskom u Kuću slavnih također je pomogao svojoj zajednici da bude prihvaćenija u SAD-u.

Browna mnogi smatraju jednim od najdominantnijih igrača sporta uopće, a on se odlučio umiroviti na samom vrhuncu svoje karijere kada je malo tko to očekivao, nakon osvajanja titule sa Cleveland Brownsima. Takvim potezom šokirao je sve, a sportske terena zamijenio je glumačkim setovima.

Njegov najpoznatiji film je Dvanaest žigosanih, a radio je i na filmovima poput Mars napada, Trkač i Samo igra.

Bio je jedan od rijetkih sportaša koji su podržali Muhammada Alija kada su mu oduzeti pojasi zbog njegovog anti-ratnog stava koji se protivio ratu u Vijetnamu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider