Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Počivao u miru

U Splitu u 91. godini preminuo najstariji hrvatski olimpijac

Bio je učesnik prvih olimpijskih igara održanih poslije Drugog svjetskog rata 1948. godine u Londonu

Krugovi olimpijskih igara (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U Splitu je 30. srpnja u 91. godini života preminuo Ivo Lipanović, najstariji hrvatski olimpijac i posljednji hrvatski sportaš koji je sudjelovao na Olimpijskim igrama 1948. godine u Londonu.

Lipanović je rođen u Orebiću na poluotoku Pelješcu 18. kolovoza 1928. godine, a učesnik je prvih olimpijskih igara održanih poslije Drugog svjetskog rata 1948. godine u Londonu nastupivši u četvercu bez kormilara.

Gusar je tada imao jak "četverac bez" u sastavu: Klement Alujević, Mate Mojtić Matacin, Petar Ozretić i Zdeslav Brajević. Lipanović je do tada veslao u "dvojcu bez kormilara" s Miškom Rosenbergom, međutim pred OI je Lipanović prebačen u četverac umjesto Brajevića.

Ta je posada u sastavu Mojtić, Ozretić, Alujević i Lipanović, bila sastavljena od predstavnika triju Gusarovih generacija. Nakon ljetnih i jesenskih treninga u luci te zimskih u Spinutu, tijekom 1948. pobijedila je na izbornim utrkama u Zagrebu i Beogradu i na međunarodnim regatama u Zagrebu i Budimpešti te tako stekla pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Londonu.

Veslao je Lipanović sve do 1956. godine. Bio je prvak države 1950. i 1951. Kao stolar radio je za Gusara osmerce po nacrtima. More mu je uvijek bilo drugi dom.

Ispraćaj u petak na Lovrincu

Ispraćaj Ive Lipanovića bit će u petak 2. kolovoza 2019. u 18:00 na splitskom groblju Lovrinac.

Smrću Ive Lipanovića najstarijim živućim hrvatskim olimpijcem postao je plivač splitskog Mornara Nikola Trojanović, koji je rođen 29. rujna 1928. u Dubrovniku, a sudjelovao je na Olimpijskim igrama 1952. Helsinkiju.

U Heksinkiju 1952. sudjelovao je i najstariji živući hrvatski osvajač olimpijske medalje, i to zlatne, veslač splitskog Gusara Duje Bonačić, koji se popeo na olimpijsko postolje kao član četverca bez kormilara, a rođen je 10. travnja 1929. u Splitu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider