Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
One brane zlato

Evo tko stoji Hrvatskoj na putu do finala Eura: Paklena ekipa koja je sam svjetski vrh

Pred hrvatskom ženskom rukometnom reprezentacijom je polufinale Europskog prvenstva.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dvorana Jyske Bank Boxen u Herningu bit će poprište održavanja polufinala Europskog prvenstva rukometašica: Hrvatska - Francuska, ovaj petak s početkom u 18:00.

S pet pobjeda i samo jednim porazom u dosadašnjem dijelu Eura izabranice Nenada Šoštarića izborile su mjesto među četiri najbolje ekipe osvojivši drugo mjesto u skupini II drugog kruga i u polufinalu će igrati protiv Francuskinja.

Već smo naviknuli na to da muška reprezentacija Francuske redovito sudjeluje u završnicama velikih natjecanja i da često osvaja medalje. Nažalost, ponekad i preko leđa naših reprezentativaca.

No osim nevjerojatnih Les Expertsa Francuzi imaju i fantastičnu žensku reprezentaciju koja je posljednjih godina izrasla u pravu velesilu.

Prije dvije godine kod kuće osvojile Euro

Francuskinje su u Dansku stigle kao braniteljice naslova prvaka Europe. Prije dvije godine bile su domaćini europske smotre i poslije uvodnog poraza od Rusije otišle su do kraja, do svoje prve zlatne medalje na Euru. Time su zaokružile lijepu berbu kolajni u razdoblju od 2016. do 2018. kada su uzele prvo srebro na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, zatim broncu na Euru 2016., a onda i naslov svjetskih prvakinja 2017.

Na posljednjem natjecanju u svijetu ženskog rukometa prije pandemije koronavirusa nisu se dobro provele. Dapače, kao braniteljice naslova doživjele su pravi debakl na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Japanu završivši na razočaravajućem 13. mjestu. Dizelaški ulazak u natjecanje skupo ih je koštao, šteta je bila nepopravljiva poslije poraza od Južne Koreje i remija s Brazilom.

Brest i Gyor čine kičmu reprezentacije

Sve recentne uspjehe francuskog ženskog rukometa posljednjih godina potpisuje Olivier Krumbholz, 62-godišnji stručnjak kojemu je ovo drugi mandat na klupi reprezentacije. U prvom je s njima osvojio Svjetsko prvenstvo koje se 2003. održavalo u Hrvatskoj, a u drugom ih je pozicionirao u sam vrh ženskog rukometa, sa željom da tamo trajno i ostanu.

Što se igračica tiče, polovica reprezentacije, njih 9 od 18, dolazi iz dva kluba: francuskog Bresta i mađarskog Gyora. Veliki novac u redovima Gyora zarađuju vratarke Amandine Leynaud i Laura Glauser te pivotkinja Beatrice Edwige i lijeva vanjska Estelle Nze Minko. U Brestu su pak preostala vratarka Cleopatre Darleux, krila Pauline Coatanea i Coralie Lassource, pivotkinja Pauletta Foppa i lijeva vanjska Kalidiatou Niakate.

Mozak njihove reprezentacije, srednja vanjska Grace Zaadi Deuna, igra u Rusiji za tamošnji Rostov-Don.

Opasnost prijeti sa svih strana

Zanimljivo je kako među najefikasnijim igračicama ovog Europskog prvenstva u samom vrhu, na prvih nekoliko mjesta, nema niti jedne francuske reprezentativke, što dovoljno sugerira o tome koliko su raznovrsne i kako opasnost prijeti sa svih strana. Alexandra Lacrabere s 25 pogodaka njihov je najbolji strijelac, a s tim učinkom dijeli 10. mjesto s još nekoliko igračica iz drugih reprezentacija.

Vratarke su njihova velika snaga - Leynaud ima 40 obrana u dosadašnjem dijelu Europskog prvenstva, a Darleux je branila manje, ali ima još bolji postotak (skinula je 25 od 71 lopte upućene prema njezinu golu).

Međutim, ako su francuske vratarke sjajne - kako bismo onda trebali opisati našu senzacionalnu Teu Pijević? I zato, uzdamo se u još jedan njezin dan. To je preduvjet da ova generacija hrvatskih rukometašica još jednom ispiše povijest.

Svi su oduševljeni hrvatskim rukometašicama

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider