Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
"Institucionalni rasizam"

Policija se ispričala britanskoj atletičarki: Neshvatljivo ponašanje ispred malog djeteta

Policija je tamnopute atletičare istjerala iz automobila, stavila im lisice, a potom pretražila njihov automobil. Nakon što ništa nije pronađeno, pušteni su.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Londonska metropolitanska policija (Met) ispričala se britanskoj atletičarki Bianci Williams (26) i njezinom partneru, portugalskom rekorderu na 400 metra Ricardu dos Santosu (25) zbog postupanja dvoje policijskih službenika nakon zaustavljanja i pretresa njihovog automobila.

Europska prvakinja u štafeti 4x100 metara i osvajačica zlatne medalje na Commonwealth Igrama i portugalski rekorder na 400 metara zaustavljeni su u subotu dok su se s tromjesečnim sinom vozili s treninga prema svom domu u zapadnom Londonu.

Policija je tamnopute atletičare istjerala iz automobila, stavila im lisice, a potom pretražila njihov automobil. Nakon što ništa nije pronađeno, pušteni su.

"Što je bilo sumnjivo - automobil ili crna obitelj?"

Britanska sprinterica je incident pokušala snimiti mobitelom, a njezinu snimku kasnije je na društvenim mrežama objavio njezin trener legendarni britanski atletičar Linford Christie optuživši Met za "institucionalizirani rasizam".

"Policija je zaustavila međunarodne sportaše, roditelje tromjesečne bebe koja je bila s njima i oboje im stavila lisice. Je li taj automobil bio sumnjiv ili je crna obitelj u njemu dovela do takvog nasilnog sukoba. Ovo se nije dogodilo prvi put i siguran sam da neće biti i posljednji, ali ova vrsta zlouporabe moći i institucionaliziranog rasizma više se ne može opravdati," poručio je osvajač zlatne olimpijske medalje na 100 metara u Barceloni 1992. godine, te dva srebra u Seoulu četiri godine ranije.

Par je optužio Met policiju za rasno profiliranje i nasilno ponašanje jer su bili sumnjivi samo zato što su tamnoputi, a vozili su mercedes.

Londonska metropolitanska policija priopćila je da prilikom pregleda video zapisa incidenta nisu otkrili pogrešno ponašanje svojih službenika, međutim cijeli je slučaj prebačen Nezavisnom uredu za ponašanje policije (IOPC).

"Odluka o upućivanju na IOPC donesena je zbog podnesene žalbe i značajnog interesa javnosti za cijelu stvar. Mi pozdravljamo neovisan nadzor činjenica", navodi se u priopćenju metropolitanske policije.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan najavio je kako će istražiti slučaj, dok je britanski oporbeni vođa laburista Keir Starmer doveo u pitanje opravdanje zaustavljanja para i korištenje lisica.

Incident se dogodio nakon vala prosvjeda Black Lives Matter u Britaniji koji su potaknuli ponovno ocjenjivanje spomen-obilježja kolonijalne prošlosti Britanije i trgovine ljudima.

Deseci tisuća ljudi demonstrirali su u gradovima širom Britanije, kao što su to činili u Sjedinjenim Državama i širom svijeta, nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu 25. svibnja.

Regionalni direktor IOPC-a Sal Naseem najavio je kako će ispitati je li bilo potrebe za zaustavljanjem vozila, stavljanjem lisica i pretresom.

"istražit ćemo jesu li rasno profiliranje ili diskriminacija igrali ulogu u incidentu," kazao je.

Povjerenica metropolitanske policije Dame Cressida Dick u srijedu se ispričala Bianci Williams i njezinom partneru zbog "nevolje" uzrokovane zaustavljanjem i potragom.

"Ispričali smo se jučer gospođi Williams i još jednom se ispričavam. Mislim da bismo svi mi mogli suosjećati s nekim tko je zaustavljen u vozilu, s malim djetetom, koje ne zna što se događa, zajedno sa svojim partnerom, a da ne nosi nikakvo oružje ili nelegalnu robu," kazala je Cressida Dick.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider