Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Kadrovi koji oduzimaju dah

Počinje CRO Race: Doznajte sve o utrci koja je i veliki hrvatski turistički adut

Kao i prije dvije godine, CRO Race se održava u jesenskom terminu, odnosno nakon svjetskog prvenstva, a prije posljednje utrke World Tour kalendara, Il Lomardije, a to je utjecalo i na trasu utrke.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Direktor biciklističke utrke CRO Race Vladimir Miholjević dan uoči starta šestog izdanja u Osijeku kazao je kako je zajedno sa svojim suradnicima sretan što je usprkos ne jednostavnoj situaciji uspio postaviti ovogodišnju utrku na noge.

"Na startu će se ukupno naći 20 ekipa, od toga četiri s World Tour licencom, sedam Pro Continental timova i devet Continental timova. U momčadi Androni Giocattoli-Sidermec je i hrvatski vozač Josip Rumac, koji je 2012. godine osvojio brončanu medalju na svjetskom prvenstvu u juniorskoj konkurenciji, dok će u Continental ekipama biti još pet hrvatskih vozača. Nadam se kako će ova utrka promovirati i razvoj biciklizma kako na natjecateljskoj tako i na rekreativnoj razini jer vidimo kakav publicitet uživaju naši susjedi Slovenci zahvaljujući uspjesima njihovih bicikista", rekao je Miholjević.

Kao i prije dvije godine, CRO Race se održava u jesenskom terminu, odnosno nakon svjetskog prvenstva, a prije posljednje utrke World Tour kalendara, Il Lomardije, a to je utjecalo i na trasu utrke.

"S obzirom na jesenski termin, promijenili smo i koncepciju utrke. Više ovo nije priprema za Giro, pa nema epskih uspona poput Učke ili Biokova. Ovogodišnje etape bit će nervozne, tehnički zahtjevne, ali vozači moraju biti i eksplozivni", napomenuo je Miholjević.

Tehnički direktor utrke Luka Mišović je u predstavljanju svih etapa dodao je kako očekuje da će borba za ukupnog pobjednika biti neizvjesna sve do posljednje etape u nedjelju u Zagrebu.

Jedan od glavnih kandidata za pobjedu na CRO Race je 29-godišnji Simon Yates, član austraske momčadi Team Bikeexchange, brat blizanac pobjednika posljednjeg izdanja utrke otprije dvije godine Adama Yatesa. Simon Yates je vozač s najvećim predigreom među vozačima koji su ovoga tjedn stigli u Hrvatsku, 2018. godine osvojio je Vuelta a Espanu, ove je godine bio treći na Giru d'Italia uz jednu etapnu pobjedu, a može se pohvaliti kako je u karijeri slavio u etapama na sva tri "grand toura" (Giro, Tour Vuelta).

Yates je imao odličan prvi dio ove godine, uz treće mjesto na Giru bio je i pobjednik jednotjedne utrke Tour of the Alps u travnju, no nakon ozljede i odustajanja tijekom Tour de Francea u srpnju u drugom dijelu sezone nije imao zapaženih rezultata.

"Trasa pokazuje kako će ovo biti zahtjevna utrka, a mi smo ovdje došli s momčadi koja može biti agresivna i preuzeti kontrolu utrke. Vrlo brzo u vidjeti kako se osjećam, u kakvom sam stanju i mogu li se upustiti u borbu za ukupnu pobjedu", izjavio je Yates.

Upitan je li razgovarao s bratom Adamom u vezi utrke, Simon Yates je odgovorio:

"Baš sam prošloga tjedna trenirao s Adamom u Andori gdje obojica živimo i rekao mi je da se radi o puno težoj utrci no što to sama trasa pokazuje. Razlog je i taj što je kraj sezone pa su različiti vozači u različitoj formi. Po onome što sam vidio, meni po profilu najviše odgovaraju treća, četvrta i peta etapa. Teško mi je procijeniti stanje vozača u ostalim momčadima što se najvećih konkurenata za ukupnu pobjedu tiče, ali zasigurno ću najviše pozornosti obratiti na preostale tri World Tour ekipe".

Yates je dodao kako je po prvi put u Hrvatskoj i kako se veseli vidjeti prirodne ljepote naše zemlje posebno naglasivši dvije etape koje prate obalnu liniju najavivši da bi uskoro mogao doći i na odmor u Hrvatsku.

Najjači hrvatski adut bit će 26-godišnji Josip Rumac iz talijanske momčadi Androni Giocattoli-Sidermec. On je nastupio na četiri od pet dosadašnji utrka propustivši samo izdanje 2017.

"Ovogodišnja trasa je atraktivnija od prethodnih, dosada smo uvijek imali jednu etapu koja je završavala na vrhu uspona i znali smo da će ona biti odlučujuća. Sada nije tako. Što se moje ekipe tiče, uzeli smo vozače kojima najviše odgovara ruta, a što se rezultata tiče, ići ćemo etapu po etapu. Zasigurno će moja prednost biti što poznajem ceste, cilj u Varaždinu je isti kao i 2016., u Makarskoj i Crikvenici također su već bili ciljevi, a Učka i Opatija su mi domaći teren, dok je krug po Zagrebu također već poznat", rekao je Rumac dodavši kako mnogi biciklisti i nakon završetka utrke planiraju ostati u Hrvatskoj na odmoru.

"Dosta vozača mi je reklo da na utrku dolazi zbog krajolika, posebno se po ljepoti ističe etapa od Zadra do Crikvenice".

S obzirom na konfiguraciju terena, očekuje kako bi u nekoliko etapa o pobjedniku mogao odlučivati završni sprint, a u takvim okolnostima najveći kandidati za prvo mjesto u etapi bit će Nijemac Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Izraelac Itamar Einhorn (Israel Start-Up Nation), Australac Kaden Grooves (Team Bixeexchange), Španjolac Izaga Jon Aberasturi (Caja Rural-Seguros RGA) te Norvežanin Markus Hoelgaard (Uno-X).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider