Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
"Jako volim Hrvatsku"

Pobjegli od ratnih užasa i skrasili se kod nas: Hrvatska postala dom ukrajinskim sportašima

Među brojnim izbjeglicama iz Ukrajine našao se i velik broj sportaša. Skakačima u vodu, atletičarima, boksačima, hrvačima, u bijegu od užasa rata, svima njima Hrvatska je postala dom i mjesto gdje se mogu, barem malo, posvetiti sportskim karijerama. Neke od njih obišli smo danas.

Iz ratom pogođene domovine, uskočili su u potpuno drugačije okruženje. Ukrajinski skakači u vodu stigli su u Hrvatsku, a dom će im u idućih mjesec dana biti Zadar. Ugostio ih je naš olimpijski odbor, a njih 43 trenirat će na bazenu na Višnjiku. Među njima i Oleh Serbin, osvajač šestog mjesta na Olimpijskim igrama u Tokiju..

"Užasno smo sretni jer smo došli ovdje. Možemo vježbati ovdje i imamo sve što nam treba. Sviđa mi se u Hrvatskoj jer je sigurno, a vidjet ćemo za dalje, kako ćemo se pripremati za natjecanja."

"Čujem sa svojom obitelji cijelo vrijeme, oni su u Zaporožju. Moj otac i prijatelji priključili su se vojsci i bore se protiv ruskog agresora", ističe Serbin.

A iz Ukrajine su jedva izbjegli. Sve nam prepričava glavni trener reprezentacije, koji je odigrao glavnu ulogu u izvlačenju iz zemlje.

"Moji sportaši su bili diljem zemlje, skrivali se u skloništima i molili se da ostanu živi. Uspjeli smo se skupiti, otići na granicu i naći se u Budimpešti. I sada smo ovdje", kaže Ilja Kvaša, glavni trener ukrajinske reprezentacije u skokovima u vodu.

Veliko srce pokazali su i atletičari iz zagrebačkih Sesveta. U njihov klub stiglo je 20 mladih ukrajinskih kolega. Među posljednjima stigao je i Danijel, čija sestra Sofija već godinu dana studira u Zagrebu i bavi se atletikom.

Sofija Maslik, ukrajinska atletičarka, napominje: "Dosta je stresno i utječe i na studiranje zato što sređuje se neka papirologija i još moram nać neki posao kako bi pomogla svojoj obitelji."

"Osjećam se onako, ne baš dobro zbog toga svega, ali već puno bolje nego prije. Brinem se za tatu jer je rat tamo, baš teško za sad", nadovezao se njezin brat Danijel.

Uz Sofiju, cijela obitelj već je sjajno savladala i hrvatski jezik. U Zagrebu je i mama Tatiana, dok je otac ostao na frontu.

"Jako volim Hrvatsku i toliko sam iznenađena kako Hrvati primaju nas svi Ukrajinci zahvalni i ja sam u našoj obitelji zahvaljujem za vaše otvoreno srce."

I atletičari i skakači u vodu i brojni drugi ukrajinski sportaši ostat će u Hrvatskoj dok god bude potrebno. Nadamo se - što kraće.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider