Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Svaka čast, bravoooo!

Šesta medalja za Hrvatsku: Deni Černi osvojio broncu u bacanju kugle u Tokiju

Srebro je osvojio Alžirac Kamel Kardjena s rezultatom 11.34, dok je zlato osvojio Marokanac Zakariae Derhem bacivši kuglu tri centimetara više.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Gotovo u isto vrijeme na Olimpijskom stadionu u Tokiju nastupala su trojica hrvatskih paraatletičara - Zoran Talić u skoku u dalj, Deni Černi u bacanju kugle, te Vladimir Gašpar u bacanju koplja.

Najveći uspjeh ostvario je Černi (28) koji je u kategoriji F33 osvojio broncu s rezultatom 11.25.

Paraatletičar atletskog kluba OTOS Grubišno Polje otvorio je natjecanje s rezultatom 10.58, potom je kuglu bacio 11.01, te u trećoj seriji 11.25 što je bilo dovoljno za preuzimanje trećeg mjesta. Do kraja je imao jedan neuspjeli pokušaj, te hitac od 10.54.

Srebro je osvojio Alžirac Kamel Kardjena s rezultatom 11.34, dok je zlato osvojio Marokanac Zakariae Derhem bacivši kuglu tri centimetara više.

Ovo je najveći uspjeh hrvatskog rekordera u bacanju kugle, diska i koplja u kategoriji F33.

Već sam dolazak u Tokio za ovog skromnog paraolimpijca rođenog u Virovitici bio je ostvarenje sna, no na Olimpijskom stadionu je otišao i korak dalje, osvojivši odličje.

"Iz Hrvatske smo otišli 10.85, a ovdje sam bacio 11.25 i presretan sam. Osijetio sam na treninzima da bi to moglo biti dobro. Nisam želio razmišljati o mogućem plasmanu, već sam želio baciti najdalje što mugu i uspio sam", kazao je Černi koji je sa šest godina obolio od bolesti dystonia.

Do sada mu je najveći uspjeh bilo srebro na EP- u Berlinu prije tri godine, te bronca ove godine na EP u poljskom Bydgoszczu.

"Dosta vremena sam proveo u pogrešnoj kategoriji, prije pet godina sam dobio novu kategoriju i u njoj sam napredovao. Pariz će biti brzo, sada ću još više gristi", dodao je.

Černi je u atletiku ušao 2006. na poziv proslavljenog hrvatskog paraolimpijca Darka Kralja. Nakon prvog odrađenog treninga svidjelo mu se bacanje kugle i nastavio je.

Uz njega je cijenu sportsku karijeru trener Boris Kljajić.

"Ne znam odakle je to izvukao. Na treninzima smo najdalje bacali 11.01. Dobro smo tempirali formu. Stvarno mu svaka čast. Nakon 15 godina rada, juniorskih, svjetskih prvenstava, okrunili smo naporan rad medaljom", kazao je Klajić.

Medalja se priželjkivala i od Zorana Talića (31) u skoku u dalj, vlasnika srebrnih odličja iz Londona (2012) i Rio de Janeira (2016). Međutim, ovoga puta nije uspio "skočiti" do medalje. Na koncu je zauzeo peto mjesto sa 6.82.

Pobijedio je Malezijac Latif Abdul Romly skočivši 745. metara, obranivši tako zlato iz Rio de Janeira. Malezijac u svojoj riznici medalja ima i dva svjetska zlata i jedno srebro. Drugi je bio Grk Athanasios Prodromou sa 7.17, dok je broncu osvojio Australac Nicholas Hum s rezultatom 7.12.

Talić je četverostruki europski prvak u skoku u dalj (Bydgoszcz 2021, Berlin 2018, Grosseto 2016, Swansea 2014), a u kolekciji ima i europsko srebro iz 2012. godine (Stadskanaal). Na svjetskim prvenstvima je tri puta bio drugi, u Londonu (2017), Dohi (2015) i Lyonu (2013).

Vladimir Gašpar (30), član AKOI Fortius iz Zadra, u svom premijernom nastupu na paraolimpijskim igrama osvojio je sedmo mjesto u bacanju koplja u kategoriji F41 sportaša niskih rastom s najboljim rezultatom sezone 36.54.

Zlato je pripalo brončanom iz Rija Kinezu Pengxiangu s novim svjetskim rekordom 47.13, drugi je bio Iranac Sadegh Beit Sayah sa 43.35, a broncu je osvojio Iračanin Wildan Nukhailawi sa 41.39 m.

"Ispunio sam svoj dječački san. Da sam sve od sebe, šteta što je bilo ružno vrijeme, padala je kiša, no kako je bilo meni tako je bilo i drugima," kazao je Gašpar koji je na Europskom Prvenstvu održanom u lipnju u Bydgoszcu osvojio srebrnu, a u Berlinu 2018. godine brončanu medalju u bacanju koplja.

"Treba još puno raditi, Pariz će brzo doći," dodao je Gašpar koji je u atletiku došao relativno kasno (2017) nakon što se prije bavio plivanjem, a igrao je i još igra i mali nogomet.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider