Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
sretno svima

Paraolimpijske igre 2016 svečano otvorene na stadionu Maracana u Riju

Dva tjedna nakon završetka olimpijskih igara, u Rio de Janeiru na stadionu Maracana pred 50,000 gledatelja su otvorene 15. Paraolimpijske igre koje će trajati do 18. rujna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na Paraolimpijskim igrama 2016. će nastupiti više od 4,000 sportaša iz 159 zemalja svijeta među kojima i 19 hrvatskih paraolimpijaca.

Svečani defile sportaša otvorio je sirijski plivač Ibrahim al Hussein koji će nastupiti za reprezentaciju izbjeglica, a hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja nosio je atletičar Branimir Budetić, dvostruki osvajač paraolimpijske medalje i aktualni svjetski rekorder u bacanju koplja.

Glavna vodilja cijele svečanosti bila je 'očekujte neočekivano'. Suočeni s financijskim problemima domaćini se nisu mogli nositi s raskošnim i spektakularnim svečanostima iz Pekinga i Londona, zbog toga su morali biti kreativni.

"U krizama ljudima svašta pada na pamet. Mi smo okupili skupinu 'nestašnih', one najluđe koji su nekada bili u zadnjim klupama u razredu i gurali smo njihove nevjerojatne ideje," kazao je Marcelo Rubens Paiva, jedan od kreativnih direktora ceremonije.

"Željeli smo pokazati beskrajnu energiju koju imaju sportaši, ali i da svako tijelo ima srce, a srce nema granice i limite kada su u pitanju osjećaji, solidarnost i ljubav," dodao je umjetnički direktor Vik Muniz.

I uspjeli su. Bilo je tu svega. Zabave, plesa, iluzije, raskošnih boja, slavljenja Rija i Carioca načina života i kulture, ali i slavljenja sporta, tolerancije, solidarnosti i poštovanja prema drugima. I naravno, nogometa. Upravo su djeca i roditelji iz projekta "Bota no Mundo" koji okuplja male nogometaše s invaliditetom, unijeli na stadion paraolimpijsku zastavu.

"Mi smo svi dio jednog svijeta. Pokažite svijetu da nema 'oni', već samo 'mi'. Da postoji svijet u kojem ljudi svih rasa, nacionalnosti i seksualnosti mogu živjeti zajedno," poručio je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Philip Craven.

Jedna od zvijezda svečanosti bila je i američka snowboarderica, paraolimpijka, model i glumica Amy Purdy koja je zapleslala sambu sa Kukom, industrijskim robotom.

Vrhunac večeri bilo je paljenje olimpijskog plamena, a ta je čast pripala najtrofejnijem brazilskom paraolimpijcu Clodoaldu Silvi, vlasniku 13 plivačkih medalja pri čemu šest zlata. Silva se po pljusku koji spustio nad Rijo u kolicima uspeo na pozirnicu i upalio 'pyre'.

POI je službeno otvorio privremeni brazilski predsjednik Michel Temer uz velike zvižduke pune Maracane.

Paraolimpijske igre su prvi put održane 1960. u Rimu, a od 1988. godine i Seoula održavaju su u gradu domaćinu olimpijskih igara.

Hrvatska je prvi put na POI nastupila u Barceloni 1992. godine, a od proglašenja neovisnosti na paraolimpijskim igrama osvojila ukupno 14 odličja - tri zlata, tri srebra i osam bronci.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider