Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
dressel briljira

Padaju rekordi iz minute u minutu: Pao i onaj Phelpsov star deset godina

Regan Smith i Caeleb Dressel novi su svjetski plivački rekorderi.

Caeleb Dressel (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Mlada, 17-godišnja američka plivačica Regan Smith postavila je novi svjetski rekord na 200 metara leđnim stilom u polufinalu Svjetskog prvenstva u Gwangjuu.

Smith je u polufinalu ostvarila vrijeme od 2:03.35 minuta, čime je za 71 stotinku nadmašila dosadašnji svjetski rekord sunarodnjakinje Missy Franklin postavljen prije sedam godina na Olimpijskim igrama u Londonu.

Smith je u jutarnjim kvalifikacijama plivala 2:06.01, čime je postavila novi juniorski svjetski rekord, a samo nekoliko sati potom to je vrijeme popravila za 2.66 sekundi i stigla do apsolutnog svjetskog rekorda.

Regan Smith (Foto: AFP) Regan Smith (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Samo nekoliko minuta ranije američki plivač Caeleb Dressel postavio je novi svjetski rekord na 100 metara leptirovim stilom, također u polufinalu Svjetskog prvenstva. Dressel, koji briljira natjecanjem u Gwangjuu, na cilj je stigao u vremenu od 49.50 sekundi, što je za 32 stotinke brže od 10 godina starog rekorda legendarnog Michaela Phelpsa.

Dressel je tijekom dosadašnjeg dijela natjecanje već osvojio tri zlata, na 50 m leptir, 100 m slobodno i u štafeti na 4 x 100 m slobodno, a osim na 100 m leptir, čije je finale u subotu, glavni je favorit za zlato i na 50 m slobodno, disciplini u kojoj je ostvario najbrže vrijeme kvalifikacija.

Nedugo nakon njih ruski plivač Anton Čupkov osvojio je naslov svjetskog prvaka na 200 metara prsnim stilom, a u finalu je plivao novi svjetski rekord od 2:06.12 minuta.

Čupkov (22) je sjajno otplivao završnih 50 metara kada je uspio preteći Australca Matthewa Wilsona i Japanca Ippeija Watanabea, koji su dosada zajednički držali svjetski rekord sa 2:06.67.

Wilson je stigao do srebra sa 2:06.68, što je za samo stotinku slabije od dosadašnjeg najboljeg svjetskog vremena koje je ostvario u polufinalu u četvrtak, dok je Watanabe za broncu plivao 2:06.73, odnosno samo šest stotinki sporije od bivšeg svjetskog rekorda.
 


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider