Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Četiri hrvatska predstavnika

Otvorene paraolimpijske igre u Pekingu, Bruno Bošnjak nosio hrvatsku zastavu

Otvorene su 13. Zimske paraolimpijske igre u Pekingu, a Hrvatska ima četvero predstavnika.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kineski predsjednik Xi Jingping otvorio je u petak na svečanosti održanoj na Nacionalnom stadionu u Pekingu, poznatijem kao "Ptičje gnijezdo", XIII. Zimske paraolimpijske igre, a hrvatsku zastavu nosio je snowboarder Bruno Bošnjak.

Na ZPOI u Pekingu nastupit će 564 parasportaša iz 46 zemalja, među kojima i četvero hrvatskih predstavnika, alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima.

Peking se upisao u povijest

Peking će tako postati prvi grad u povijesti koji je ugostio ljetne olimpijske i paraolimpijske igre (2008), a sada i zimske OI i POI.

Nažalost, niti ove Igre nisu lišene pandemije, pa se kao i one ljetne u Tokiju i nedavne OI u Pekingu, održavaju u "balonu". Epidemiološke mjere su u Pekingu čak i strože od onih u Tokiju.

Svi sudionici, sportaši i dužnosnici ostat će u hermetički zatvorenom balonu koji će ih držati odvojenim od vanjskog svijeta za vrijeme trajanja Igara. Sportaši su imali izbor - ili biti potpuno cijepljeni ili 21-dnevna karantenu po dolasku.

Izbacivanje ruskih i bjeloruskih paraolimpijaca

ZPOI u Peking će ostati upamćene i po izbacivanju ruskih i bjeloruskih paraolimpijaca zbog agresije njihovih zemalja na Ukrajinu.

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) je prvotno donio odluku da Rusija i Bjelorusija mogu sudjelovati pod neutralnim nazivom i pod paraolimpijskom zastavom, međutim nakon silnih pritisaka brojnih federacija, IPC je izbacio obje zemlje s Igara.

Svečanost je započela osvrtom na prethodnih 12 Zimskih paraolimpijskih igara, a potom je predstavljeno i svih šest paraolimpijskih sportova na programu.

Tema ceremonije otvaranja bila je "'Poboljšaj se, idi dalje, zajedno", koja je proizašla iz drevne kineske izreke "trebalo bi težiti osobnom poboljšanju dok dani prolaze".

Čarobno stvorenje je maskota Igara

Za razliku od olimpijske pande Big Dwen Dwen, maskota ZPOI je čarobno stvorenje Shuey Rhon Rhon, koje predstavlja kineski lampion. Za maskotu se tvrdi da predstavlja prijateljstvo, hrabrost i snagu.

Ime bi se moglo prevesti kao snježna maskota, ali pojmovi imaju nekoliko značenja, među kojima su i uključivanje i prihvaćanje, što je posebno prikladno za Paraolimpijske igre. Maskota ima još jedno značenje, jer se ova svjetiljka u Kini smatra simbolom svjetla, prosperiteta i topline.

Belgija je bila prva nacija koja se pojavila na ceremoniji otvaranja, a slijedili su je Japan i Danska, te Ukrajina čiji su sportaši dočekani velikim pljeskom s tribina.

Bošnjak predvodio hrvatske paraolimpijce

Hrvatski parasportaši su u "Ptičje gnijezdo" ušli 15. po redu, a hrvatsku trobojnicu nosio je snowboarder Bruno Bošnjak, osvajač bronce iz Pjongčanga, prvog hrvatskog odličja na zimskim POI.

S posebnom pažnjom čekao se govor predsjednika Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Andrewa Parsonsa nakon posljednjih dramatičnih događanja.

"Večeras želim početi s porukom mira. Užasnut sam onim što se trenutno događa u svijetu. XXI. stoljeće je vrijeme za dijalog, a ne za rat. Sportaši iz 46 nacija će se natjecati jedni s drugima, a ne jedni protiv drugih. Oni će pokazati najbolje od čovječanstva. Paraolimpijci znaju da protivnik ne mora biti neprijatelj, a da ujedinjeni možemo postići više, puno više," kazao je predsjednik IPC-a podsjetivši kako je "Olimpijsko primirje usvojeno na Generalnoj skupštini UN-a i mora se poštovati."

Kineski predsjednik otvorio Igre 

"U IPC-u težimo boljem i inkluzivnijem svijetu, bez diskriminacije, bez mržnje, bez neznanja i bez sukoba. Paraolimpijski pokret poziva svjetske vlasti da promiču mir, razumijevanje i uključenost.

Promjena počinje sportom. Ne samo da može donijeti sklad, već može biti katalizator preobrazbe života ljudi, gradova i zemalja," dodao je, a potom se obratio sportašima.

"Vaše pripreme nisu bile lake. Proslavite svoja postignuća ovdje i vaše će sposobnosti pomoći da promijenite svijet za milijune ljudi. Želim vam svu sreću," poručio je Brazilac koji je svoj govor završio zavikavši "Mir" uz stisnute šake prije nego što je kineski predsjednik Xi Jinping otvorio Igre.

Jedan od vrhunaca večeri bilo je paljenje paraolimpijskog plamena. Kao i na nedavnim olimpijskim igrama najmanji olimpijski plamen u povijesti zapaljen je usred pahulje sačinjene od pahuljica u kojima su bila imena svih država koje je natječu na Igrama. "Pauhuljicu" je na ZPOI upalio Li Duan, koji je postavio svjetski rekord u troskoku na ZOI u Pekingu 2008.

Medalje će se dijeliti u šest sportova

Na Igrama će se medalje dijeliti u šest sportova (alpsko i nordijsko skijanje, biatlon, snowboarding, parahokej, te curling u kolicima), 78 disciplina, 39 za muškarce, 35 za žene i četiri mješovite discipline.

Najviše predstavnika imat će domaćin Kina, 96 parasportaša. Slijede sportaši s invaliditetom iz SAD sa 67 predstavnika, zatim Kanada (49), Južna Koreja (32), Japan (29), Italija (29)...

Hrvatske boje branit će četvero predstavnika, alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima.

Paraolimpijske igre su prvi put održane 1960. u Rimu, dok su prve Zimske POI bile 1976. u švedskom Ornskoldsviku.

Od 1988. godine i Seula održavaju su u gradu domaćinu olimpijskih igara.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider