Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Nije prvi put

Olimpijska pobjednica suspendirana na osam godina jer je pokušala ometati istragu

Kenijka Jemima Sumgong, aktualna olimpijska pobjednica u maratonu, suspendirana je na osam godina jer je pokušala ometati istragu o pozitivnom nalazu na doping EPO, lažima i lažiranim dokumentima, objavila je u petak Jedinicu za integritet atletike (AIU).

Jemima Sumgong (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Sumgong, prva olimpijska pobjednica u maratonu iz Kenije na Olimpijskim igrama u Rio de Janieru, bila je pozitivna na EPO na testiranju provedenom pet mjeseci prije uspjeha na Igrama, što joj je donijelo suspenziju na četiri godine.

Sazvan na zahtjev AIU-a, disciplinski sud Međunarodne atletske federacije (IAAF) ocijenio je da je Sumgong tijekom istrage o pozitivnom nalazu lagala i koristila lažirane dokumente vezano za navodni tretman u bolnici pokušavajući opravdati prisutnost EPO-a u organizmu.

Sud je na kraju odlučio suspendirati 34-godišnju Sumgong na osam godina, a suspenzija počinje teći od datuma presude 17. siječnja.

Objašnjavajući pozitivan nalaz, Sumgong je istražiteljima rekla da je primila injekciju EPO-a kao i transfuziju u jednoj kenijskoj bolnici nakon prekida izvanmaterične trudnoće, što je potkrijepila liječničkom potvrdom.

No istraga je pokazala da Sumgong nije bila u toj bolnici na navedeni datum te da je dokument koji je predala lažiran, "čime je namjerno pokušala ometati istragu", navodi se u presudi.

Sumgong je već jednom bila suspendirana, 2012. na jednu godinu nakon žalbe na odluku o dvije godine zbog uzimanja zabranjenog steroida Prednisolona.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider