Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
prva u zagrebu

Okupile se rukometašice koje će pokušati napraviti "nemoguće": Protiv Norveške u boj za Euro!

Pred Hrvatskom reprezentacijom dvije su utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo u koje može ući u potpunosti rasterećena.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija pod vodstvom izbornika Nenada Šoštarića okupila se u ponedjeljak u Zagrebu, gdje će 21. ožujka (18 sati) u Domu sportova ugostiti Norvešku u kvalifikacijama za EHF EURO 2018., a četiri dana poslije, 25. ožujka (18.15 sati), protiv iste reprezentacije igrati u Bekkestui, predgrađu norveške prijestolnice Osla.

Nakon domaće pobjede nad Švicarskom (32-28) i poraza na gostovanju u Ukrajini (22-26), naše se rukometašice nalaze na drugom mjestu u skupini sa istim brojem bodova (2) kao Ukrajina, a iza Norveške koja ima stopostotni učinak, dok je na zadnjem mjestu bez bodova Švicarska.

Norveška je u prve dvije utakmice ostvarila dvije uvjerljive pobjede, na domaćem terenu protiv Ukrajine (35-22) i na gostovanju u Švicarskoj (29-12), čime je opravdala ulogu favorita skupine 1. Već godinama su Norvežanke na samom svjetskom vrhu, sa zlatnim odličjima sa svih velikih natjecanja, aktualne su europske prvakinje i svjetske doprvakinje.

"To je ekipa koja vlada ženskim rukometom zadnjih deset godina. Mi tražimo šansu prije svega sa svojom igrom u obrani i u povratku da nas ne iskontriraju. Tu počinje sve. To je ona osnova od koje sve kreće i svaki put kad neka reprezentacija nije dozvolila da ih Norveška iskontrira, imala je šansu", rekao je izbornik Nenad Šoštarić koji ima jasnu sliku što bi želio vidjeti od svojih izabranica u ovim utakmicama.

"Želio bih da pariramo u trčanju, da nam ne zabijaju golove iz kontre. Znači slično što je napravila muška reprezentacija, da odradimo taj posao savršeno. Da odigramo kompaktnu i kvalitetnu obranu, a da u fazi napada budemo dovoljno pametni da se ne navučemo na polovične šuteve. Oni igraju tih švedskih 6-0 na sedam metara i stalno daju neke polušanse za guranje pivotu, a onda presjeku takvih šest-sedam lopti. Tu moramo biti dovoljno pametni, ali mislim da je osnova trčanje. Osnova je energetski dio, trčanje u oba smjera, a pogotovo vraćanje u obranu. Mi jednostavno moramo taj energetski dio pokazati da možemo i koliko možemo, jer za budućnost ženskog rukometa je brzina jedan od osnovnih faktora i prema tome tu moramo dati sve od sebe", zaključio je izbornik Šoštarić na čijem se popisu za ove dvije utakmice našlo 18 rukometašica, većinom iz Podravke i zagrebačke Lokomotive, uz još nekolicinu koje igraju u inozemnim klubovima.

Nakon dvije utakmice s Norvežankama, do kraja kvalifikacija našu reprezentaciju još očekuje gostovanje u Švicarskoj i utakmica protiv Ukrajine na domaćem terenu 2. lipnja, u kojoj će se odlučivati o plasmanu na EURO,

Na finalni turnir, kojem će od 29. studenog do 16. prosinca ove godine domaćin biti Francuska, plasirat će se po dvije najbolje reprezentacije iz svake od sedam kvalifikacijskih skupina te najbolja od sedam trećeplasiranih reprezentacija, nakon što joj se izbrišu rezultati protiv posljednje ekipe u skupini.

Popis reprezentativki za utakmice s Norveškom

1. Ivana Kapitanović – RK Podravka Vegeta

2. Tea Pijević – RK Lokomotiva Zagreb

3. Antonia Jukić – RK Podravka Vegeta

4. Aneta Benko – RK Krim Mercator

5. Ćamila Mičijević – Dunaujvarosi KKA

6. Valentina Blažević – SPR Pogon Baltica Szczecin

7. Maja Kožnjak – ŽRK Pitomača

8. Vesna Milanović Litre – Kisvardai KCSE

9. Katarina Ježić – Siofok KC

10. Ana Debelić – RK Podravka Vegeta

11. Marijeta Vidak – RK Podravka Vegeta

12. Kristina Plahinek – RK Lokomotiva Zagreb

13. Paula Posavec – RK Lokomotiva Zagreb

14. Stela Posavec – RK Lokomotiva Zagreb

15. Dora Kalaus – RK Lokomotiva Zagreb

16. Larissa Kalaus – RK Lokomotiva Zagreb

17. Marina Glavan – RK Lokomotiva Zagreb

18. Ana Turk – RK Podravka Vegeta
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider