Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
12. država potpisala

Oklahoma zabranila transrodnim osobama bavljenje sportom za žene

Oklahoma je postala 12. država koja je donijela zakon kojim se transrodnim djevojkama zabranjuje sudjelovanje i natjecanje u ženskom sportu u školi.

Lia Thomas (Foto: Afp)

Guverner američke savezne države Oklahome Kevin Stitt potpisao je zakon kojim se transrodnim sportašima zabranjuje bavljenje školskim sportom za djevojčice.

"Štitimo ženski sport, osiguravamo jednake uvjete za sportašice," rekao je Stitt, republikanac, na ceremoniji potpisivanja.

"Kada je riječ o sportu, djevojke bi se trebale natjecati s djevojkama, dok bi se dječaci trebali natjecati s dječacima. I budimo jasni, to je sve što ovaj zakon kaže," dodao je.

Oklahoma 12. država s ovim zakonom

Prijedlog zakona, koji je lako prošao u Domu i Senatu pod vodstvom republikanaca, stupio je na snagu odmah guvernerovim potpisom. Takozvani Save Women's Sports primjenjuje se na državne škole preko fakulteta.

Oklahoma je postala 12. država koja je donijela zakon kojim se transrodnim djevojkama zabranjuje sudjelovanje i natjecanje u ženskom sportu u školi. Slični nacrti zakona koji su prošli tjedan doneseni u Arizoni i Kentuckyju čekaju poteze guvernera tih država.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti procijenili su 2019. da je samo 1,8% srednjoškolaca u zemlji transrodno, a grupa Kampanja za ljudska prava tvrdi da prema anketama samo oko 12% njih igra u ženskim sportskim ekipama.

Prava transrodnih osoba gurnuta su u prvi plan kulturnih ratova koji se odigravaju diljem Sjedinjenih Država posljednjih godina, zajedno s pitanjima kao što su reproduktivna prava.

Američka plivačica bila muško, a sad ruši rekorde

Posljednjih mjeseci mnogo pažnje izaziva slučaj američke plivačice Lie Thomas (22) koja je do prije dvije godine bila muško.

Kao Will Thomas se tri godine natjecao u muškoj konkurenciji, prije nego što je promijenio spol. Nakon promjene spola, Lia je morala čekati godinu dana kako bi se počela natjecati u ženskoj konkurenciji i sada ruši brojne rekorde.

Prema pravilima National Collegiate Athletic Association (NCAA), dopušteno joj je natjecanje u ženskim disciplinama jer je završila potrebnu jednogodišnju terapiju testosterona.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider