Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
i dalje usko, ali...

Norvežanke koje su odbile nositi bikini gaćice odnijele pobjedu: Ovo su nova pravila odijevanja

Rukometašice na pijesku više ne moraju nositi bikini gaćice, odlučeno je u IHF-u.

Galerija Rukomet na pijesku Norvežanke prvakinje na EP-u u rukometu na pijesku 2017. EP u rukometu na pijesku 2017. +10 Norvežanke prvakinje na EP u rukometu na pijesku 2017.

Ovog ljeta na naslovnice je svih svjetskih medija po prvi je put u povijesti dospio rukomet na pijesku. Svjetsku je pozornost, nesvakidašnju za rukomet, izazvao potez norveških reprezentativki na Europskom prvenstvu u bugarskoj Varni.

Norvežanke su, podsjetimo, odbile nastupiti u bikini gaćicama poručivši kako više ne žele nositi kratke gaćice na turnirima jer smatraju da je to seksualizacija rukometašica.

Njihov je zahtjev odbijen, a kada su nastupile u nešto dužoj varijanti donjeg dijela dresa, stigla im je kazna od 150 eura po igračici, što je ukupno 1500 eura.

Međunarodni rukometni savez je potom došao na udar svjetske javnosti zbog staromodnih stavova.

U raspravu su se uključile i mnoge osobe koje dotad za rukomet vjerojatno nisu ni čule, ali su podržale one sportašice kojima nije ugodno nastupati u oskudnoj odjeći. Jedna od onih koja je podržala Norvežanke je i pjevačica Pink koja se ponudila platiti kaznu IHF-a.

Nove propozicije IHF-a za odijevanje rukometašica Nove propozicije IHF-a za odijevanje rukometašica (Foto: IHF)

Krovna rukometna organizacija je ipak nedavno, potiho odlučila prihvatiti nove vjetrove te izmijenila pravila odijevanja rukometašica na pijesku. Sada će nastupati u nešto dužim kombinacijama, upravo onakvim u kakvima su Norvežanke na kraju i nastupile, ali koje i dalje, kako stoji u propisima, moraju biti pripite uz tijelo.

''Nadam se da je ovo početak kraja seksizma prema ženama u sportu'', poručila je australska aktivistica Talitha Stone, prenosi Guardian.

Spomenimo i kako su se nekoliko tjedana iza rukometašica pobunile i njemačke gimnastičarke koje su na Olimpijskim igrama u Tokiju nastupile u kombinaciji koja je prekrivala cijelo tijelo.

Njemačke gimnastičarke pokrenule novi trend u opremi u kojoj se osjećaju ''ugodno i prelijepo'', a ne kao seksualni objekti Njemačke gimnastičarke Njemačke gimnastičarke Njemačke gimnastičarke +8 Njemačke gimnastičarke

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Rukomet 2023 Rukomet 2023
Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider