Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
a sport joj je tek hobi

Upoznajte svjetsku prvakinju iz Splita: Ona je dokaz da ništa nije nemoguće

Simpatična Splićanka, Nikolina Šustić, jedna je od najboljih hrvatskih trkačica, a na nedavno završenom svjetskom prvenstvu u Svetom Martinu na Muri, Nikolina je 100 kilometara istrčala za 7 sati, 20 minuta i 34 sekunde. Više od šest minuta brža od hrvatskog rekorda, nasmijana Nikolina svojom pričom inspirira mnoge.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

31-ogodišnja Nikolina Šustić nekada je bila košarkašica. Završila je Fakultet elektronike i računarstva, a utrke od 100 kilometara trči zbog zabave i ljubavi prema sportu.

"2011. godine sam čitala jedan članak o Veroniki Jurišić, ona je tada trčala ultramaraton 12 sati i vidjela sam kako se to održava u Zagrebu i tad sam odlučila prestati igrati košarku i spremiti se za taj ultramaraton. I tad sam istrčala dosta dobar rezultat i bio je to najbolji hrvatski rezultat i drugi u svijetu te godine."

No, urođenih predispozicija imaju mnogi, ali snažnu volju baš i ne.

"Ujutro kad se probudim doručkujem i često trčim prije posla, onda odem na posao u Eriksonu Nikoli Tesli i onda poslije posla odradim glavni trening. Trčanje, bicikli ili plivanje, nekada i kombinirano. I to je to, navečer obaveze po kući i ostalo što uspijem stići."

Nikada nije umorna, brzo se oporavlja nakon utrka i treninga, a zarazni smiješak ne silazi joj s lica. Nije ni čudo da dolaze i sjajni rezultati. Ove godine je osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu u ultramaratonu.

Utrke od 100 kilometara standardizirane su i pod ingerencijom Svjetske atletske federacije, a Nikolina je pobijedila i na četiri utrke Wings for life. Neobično je što je krenula odmah s ultramaratonom, ali trči i maratone te polumaratone.

"Ne znam, dogodilo se. Ja sam tek zadnjih godinu, godinu i pol počela spuštati rezultate u ultramaratonu, a imam tu u maratonu još dosta prostora za ići naprijed."

Nikolina kaže kako i ultramaratonce uhvati kriza u tijeku utrke. Nju je na Svjetskom prvenstvu zatekla na 70-om kilometru, ali ova simpatična Splićanka zna kako to riješiti.

"Razmišljam o pozitivnim stvarima, a o čemu ću razmišljati, o nečemu što me gura naprijed, ponekad i pjevušim dok trčim."

Olimpijsku normu za Tokio je istrčala, a "Slonica" kako je samoj sebi dala nadimak jer je veća od ostalih maratonki, nije opterećena očekivanjima i velikim rezultatima. Sportski uzor joj je oduvijek bio Dražen Petrović, a kaže kako nikada ne bi voljela živjeti samo od sporta.

"Svoj posao imam tako da mi je sport praktički samo nekakva vrsta hobija i ljubavi sa strane. Ja ne bih voljela živjeti samo od sporta, mislim da mi se to ne bi sviđalo."

Sve se može kad se hoće pa tako i biti vrhunski sportaš u slobodno vrijeme.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider