Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
a ime mu i nije baš japansko

Stigao je nasljednik Usaina Bolta: Tamnoputi Japanac će pokoriti svijet

Ove godine od profesionalnog bavljenja atletikom oprostit će se najbrži čovjek svijeta Usain Bolt.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nadolazećeg kolovoza u Londonu će se održati 16. izdanje Svjetskog atletskog prvenstva, koje će ujedno biti posebno po najavljenom oproštaju Usaina Bolta. Najbrži čovjek svijeta najavio je da će mu to biti posljednje profesionalno natjecanje u čudesnoj karijeri.

Svjetski rekorder na 100 i 200 metara, osvajač 11 olimpijskih zlatnih medalja (jedna oduzeta zbog dopinga Neste Cartera) odlučio je s 30 godina okončati svoju karijeru. Ljubiteljima atletike bit će teško prihvatiti činjenicu da odlazi najbrži čovjek današnjice, no na pomolu je njegov nasljednik, ništa manje zanimljiv od karizmatičnog Jamajčanina.

Riječ je o 18-godišnjem Japancu, a prva specifičnost vezana za njega vidi se iz samog imena - Abdul Hakim Sani Brown! On je sin oca Ganca i majke Japanke, koji je kao 16-godišnjak postao svjetski juniorski prvak na 100 i 200 metara, iako je bio dvije, tri godine mlađi od većine svojih suparnika! Slavio je s vremenom 10.28 i na 100 i 20.34 na 200 metara što mu je omogućilo direktan plasman na svjetsko seniorsko prvenstvo!

Način na koji Sani Brown trči i pobjeđuje svoje vršnjake, jako podsjeća na dominaciju Usaina Bolta. Japanac ih svojim dugim, ali brzim koracima ostavlja po nekoliko metara iza svojih leđa, te baš kao i Bolt najopasniji postaje nakon prvih 30, 40 metara.

Ima 187 centimetara, odnosno samo osam manje od Jamajčanina. S obzirom da je tek navršio 18 godina, postoji mogućnost da bi još mogao narasti pokoji centimetar.

Veliko razočaranje doživio je prošlog ljeta kada je zbog ozljede bedrenog mišića morao propustiti Olimpijske igre u Rio de Janeiru, no ovoga će ljeta imati veliku priliku da se pokaže i dokaže kao dostojni nasljednik Usaina Bolta.

Recimo i da je njegov osobni rekord na stotki 10.22, što je 64 stotinke sporije od Boltovog svjetskog rekorda iz 2009. godine (9.58). Na 200 metara je najbrže istrčao prije dvije godine na Svjetskom juniorskom prvenstvu, kada je zabilježio vrijeme 20.34, što je sekundu i 15 stotinki sporije od još jednog rekorda koji drži čudesni Jamajčanin (19.19).

Potencijal je tu, no hoće li zaista ugroziti te rekorde kako mu mnogi stručnjaci predviđaju, tek treba vidjeti. Recimo samo za usporedbu da je Bolt s 21 godinom trčao 10.03 na stotki, s 22 9.69, a s 23 svjetski rekord. Na 200 je sa svega 18 probio granicu od 20 sekundi (19.93).

Jako se radujemo Londonu i natjecanju na 100 i 200 metara da vidimo što zaista može Japanac Abdul Hakim Sani Brown.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider