Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Čudo iz Texasa

Srednjoškolac zapanjio svijet: "Bijela munja" novi atletski fenomen

Boling je tako postao prvi američki tinejdžer koji je 100 metara istrčao brže od 10 sekundi nakon što je Trayvon Bromell 2013. istrčao vrijeme 9.99.

Matthew Boling (Screen shot Youtube.com)

Mladi američki srednjoškolac Matthew Boling (18) zapanjio je atletski svijet senzacionalnim rezultatom od 9,98 sekundi na 100 metara na regionalnom mitingu u Teksasu.

Boling je tako postao prvi američki tinejdžer koji je 100 metara istrčao brže od 10 sekundi nakon što je Trayvon Bromell 2013. istrčao vrijeme 9.99.

"Bijela munja" ili "The Boogie Man”, kako ga zovu prijatelji, imao je popriličnu pomoć vjetra (4.2 mph), pa rezultat neće biti i službeno priznat, međutim Boling je oduševljen činjenicom da je najbrže trčao 100m od bilo kojeg Amerikanca mlađeg od 20 godina.

Plavokosi Boling jedan je od rijetkih bijelaca koji je stotinu metara istrčao ispod deset sekundi, pa makar i uz pomoć vjetra. Francuz Christophe Lemaitre i Azerbajdžanac koji trči za Tursku Ramil Guliyev jedini su bijelci koji su dosad službeno istrčali stotinu metara ispod deset sekundi. Boling bi im se mogao pridružiti u doglednoj budućnosti.

"Definitivno sam se osjećao dobro", rekao je Boling za Houston Chronicle .

"Moj start je bio dobar i odmah sam znao da ću ići brzo. Bio sam stvarno sretan s vremenom," kazao je učenik najveće katoličke škole u Houstonu Strake Jesuit College Preparatory.

Njegov dosadašnji rekord bio je 10.22, a odlične rezultate bilježi i na 200 metara (20.59) i u skoku u dalj (7.67m).

"Većina mladih sportaša ne uspijeva, ali većina tih sportaša nije dobro trenirala. On je svestran sportaš i vjerujem kako će uspjeti. Dobar je u više disciplina i njegovi izgledi za uspjeh su veliki", smatra Ato Boldon, bivši atletičar iz Trinidada i Tobaga koji je osvojio četiri olimpijske medalje, a danas je NBC-jev analitičar za atletiku.

Boldon je bio jedan od najboljih muških sprintera tijekom 1990-ih sa osvojene četiri olimpijske i četiri medalje sa svjetskih prvenstava. Bio je srebrni na 100 m i brončani na 200 m na OI u Sydneyju 2000. godine, dok je četiri godine ranije u Atlanti osvojio bronce na 100 i 200m. Na SP-u 1997. u Ateni osvojio je zlato na 200 m s rezultatom 20.04.

"Sport je prepun srednjoškolskih fenomena koji su prerano iskočili, no Boling ima kombinaciju nadnaravnog talenta i nepokolebljivog fokusa," dodao je Boldon.

Vlasnik svjetskih rekorda na 100 i 200 metara je Jamajčanina Usain Bolt. Jedan od najboljih sportaša svih vremena 16. kolovoza 2009. na svjetskom prvenstvu u Berlinu stotku je istrčao za 9.58 sekundi, dok je četiri dana kasnije postavio i novi svjetski rekord na 200 metara - 19.19.

Američki rekord na 100 m drži Tyson Gay s rezultatom 9.69. Dodajmo kako je hrvatski seniorski rekord na 100 metara 10.20, a postavio ga je Dario Horvat 2013. na Azusa Pacific Last Chance natjecanju u SAD-u.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider