Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
nije pazila

Zlatna 17-godišnja olimpijka izbačena iz sporta na četiri godine zbog dopinga

Valijeva, koja je postala prva žena koja je uspjela izvesti četverostruki skok na Olimpijskim igrama tijekom ekipnog natjecanja.

Kamila Valieva (Foto: Afp)

Ruska klizačica Kamila Valijeva dobila je četverogodišnju suspenziju zbog dopinga, objavio je u ponedjeljak Sportski arbitražni sud, čime je Ruskom olimpijskom odboru (ROC) oduzeta zlatna medalja u ekipnom natjecanju s Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022.

"Utvrđeno je da je Kamila Valieva prekršila antidopinška pravila i sankcionirana je četverogodišnjim razdobljem nepodobnosti počevši od 25. prosinca 2021.", stoji u priopćenju suda sa sjedištem u Lausannei.Sud je dodao da se poništavaju svi natjecateljski rezultati postignuti od tog datuma, uključujući zlatnu medalju koju je pomogla Rusima osvojiti u timskom natjecanju na Igrama 2022.

Vijeće CAS-a odlučilo je da nije bilo mogućnosti da Valijeva, koja je u vrijeme počinjenja prekršaja imala 15 godina, bude tretirana blaže nego odrasla osoba za koju se utvrdi da je prekršila antidopinška pravila. Valieva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetazidin, koja sprječava anginu, na ruskom državnom prvenstvu u prosincu 2021. Njezin tim je rekao da je pozitivan test mogao biti posljedica zamjene s djedovim lijekovima za srce.

Josip Brekalo Brekalo se oglasio nakon potpisa za Hajduk: "Za jednog dečka iz Zagreba je to malo neobično" divider

Valijeva, koja je postala prva žena koja je uspjela izvesti četverostruki skok na Olimpijskim igrama tijekom ekipnog natjecanja, bila je favorit za osvajanje zlata u pojedinačnoj konkurenciji, ali je propustila pojedinačnu medalju nakon što je pala na četvrto mjesto slobodnim klizanjem s pogreškama.

Tijekom Igara u Pekingu, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je da neće biti dodijeljene medalje za timsko natjecanje u umjetničkom klizanju dok se slučaj Valieve ne riješi.

Sjedinjene Države su osvojile srebro iza Rusa, Japan je osvojio broncu, a Kanada je bila četvrta.Američki klizači više su puta izrazili svoju frustraciju zbog kašnjenja u primanju timskih medalja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider