Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Naprijed Naši(čani)!

Pakleni ždrijeb za Nexe: Gaze kroz najjaču ligu svijeta, strašno su jaki, ali u jednoj utakmici sve je moguće

Magdeburg je trostruki prvak Europe, a ove sezone dominira u njemačkoj Bundesligi. U polufinalu EHF Europske lige ždrijeb ih je spojio s Nexeom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rukometaši Nexea su u njemačkom Magdeburgu dobili dobro poznatog, ali i najtežeg mogućeg polufinalnog suparnika u svom prvom nastup na završnom turniru nekog europskog klupskog natjecanja.

Našičani su protiv bivšeg trostrukog europskog prvaka (1978., 1981. i 2002.) i osvajača prošlogodišnjeg izdanja Europske lige te vodeće momčadi njemačke Bundeslige igrali već osam utakmica, a u njima upisali jednu pobjedu uz sedam poraza. Magdeburg je već drugu godinu zaredom bio suparnik Nexea u grupnoj fazi natjecanja u Europskoj ligi te u oba slučaja bio uvjerljivi pobjednik skupine.

Tijekom posljednje dvije sezone Nijemci su slavili sa 28:23 i 32:26 u dvobojima odigranim u Magdeburgu, dok je u Našicama u prošloj sezoni završilo 24:32, a prije dva mjeseca 24:28.

Jedinu pobjedu protiv Magdeburga Nexe je ostvario prije deset godina u uzvratnoj utakmici osmine finala tadašnjeg EHF kupa, natjecanja koje je prošle godine preraslo u Europsku ligu. Našičani su tada hvatali dva gola zaostatka (33:31) iz prve utakmice pa im pobjeda od 22:21 nije donijela plasman u četvrtfinale. Magdeburg je s ukupnih 54:53 prošao dalje i kasnije je zaustavljen u polufinalu.

Nijemci su u prošloj sezoni do naslova pobjednika Europske lige stigli uz jedan poraz u grupnoj fazi natjecanja, a ove sezone još nisu poraženi u ovom natjecanju. U skupini su imali devet pobjeda i jedan neodlučeni ishod, a u nokaut fazi tri pobjede uz jednu neodlučenu utakmicu u osmini finala, u kojoj ih je namučio lisabonski Sporting. U prvom dvoboju je bilo 29:29, a u uzvratu u Magdeburgu samo 36:35 za Nijemce, koji su pobjednički pogodak postigli 15 sekundi prije kraja.

Najbolji strijelci momčadi koju vodi 40-godišnji Nijemac Bennet Wiegert su trojica vanjskih igrača - Danac Michael Damgaard Nielsen i Islanđanin Omar Ingi Magnusson postigli su po 54 pogotka, a samo jedan manje ima NIzozemac Kay Smits. Opasnost prijeti i s lijevog krila gdje je Lukas Mertens (48 pogodaka). Na crti najviše minuta ima Danac Magnus Saugstrup Jensen (35 pogodaka).

Veliku snagu ova momčad, koja juriša prema svom drugom naslovu prvaka Njemačke u povijesti, ima i u 207 cm visokom danskom vrataru Mikeu Jensenu.

Bit će to pravi ispit zrelosti za slovenskog stručnjaka Branka Tamšea i ovu generaciju našičkih rukometaša, a posebno za Halila Jaganjca koji na ljeto odlazi u poljski Kielce. Jaganjac je najubojitije oružje Nexea, a sa 97 pogodaka je najbolji strijelac među rukometašima koji su još ostali u konkurenciji za naslov pobjednika Europske lige. Od vodećeg strijelca u ovom natjecanju, Mohameda Sanada iz francuskog Nimesa, koji je ispao u osmini finala, dijele ga samo dva pogotka.

Nexe i Benfica kao debitanti na završnom turniru u polufinalne dvoboje ulaze s pozicije autsajdera, ali u jednoj utakmici su svakakva iznenađnje moguća.

Magdeburg je prošle godine na putu do naslova u Europskoj ligi u polufinalu pobijedio Orlen Wislu Plock sa 30:29, a potom u finalu bio bolji od berlinskog Fuchsea sa 28:25.

Poljaci, u čijim redovima igraju trojica hrvatskih rukometaša, Lovro Mihić, Tin Lučin i Leon Šušnja, žele uzvrat za prošlogodišnji polufinalni poraz, nakon kojeg su izgubili (27:32) i utakmicu za 3. mjesto od njemačkog RN Loewena. Uspiju li u toj misiji, osvojit će svoj prvi europski trofej u povijesti.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider