Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Skromni mladić postao zvijezda

Filmska priča: Osvojio je zlato u kraljevskoj disciplini, a donedavno nije imao za tenisice

Skromni mladić imao je izuzetno težak život, a donedavno je trčao bos. Danas je velika zvijezda u domovini...

Lalu Muhammad Zohri (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Lalu Muhammad Zohri 18-ogodišnji je mladić čije ime do prije 2 tjedna nije mnogo značilo ni ljudima u Indoneziji. No, Lalu - koji je u tišini otišao na svjetsko prvenstvo do 20 godina u Tampereu - u Finskoj je kreirao senzaciju.

U kraljevskoj disciplini na 100 metara osvojio je naslov prvaka, ostavivši iza sebe dvojicu Amerikanaca.
Uspjeh nezabilježen u indonezijskoj povijesti, talentiranog sprintera u domovini je preko noći pretvorio u sportsku zvijezdu koja je odmah primljena i kod predsjednika države.

"Nisam mogao zamisliti da ću dobiti pozive predsjednika i Vlade. Vrlo sam ponosan i zahvalan što su me pozvali. Doista sam ponosan", rekao je.

Skromni mladić imao je izuzetno težak život. Rano je ostao bez oba roditelja, te je odrastao s dvije starije sestre i bratom u skromnoj kući od bambusa. U selu Karang Pangsor na sjeveru Lomboka, otoka pored Balija.

Kao dječak je radije trčao za loptom, ali nakon dvogodišnjih nagovaranja učiteljice odlučio je probati s atletikom.

"Od početka sam vidjela da je taj dječak vrlo hitar, a da je njegovo držanje dominantno u odnosu na drugu djecu. To je bilo još 2013. i nije bio ovako visok, ali odmah sam znala da je vrlo talentiran", rekla je bivša Zohrijeva učiteljica Rosida.

Još prošle godine, kada je pozvan u reprezentaciju, Lalu nije imao sprinterice. Trčao je bos. Nakon što je dobio poziv da se priključi nacionalnoj vrsti u Jakarti, sestru je zamolio da mu posudi novac za sprinterice.

"Nije želio da mu pomažem. Uvijek je bio tih, rekao mi je što treba tek nakon što sam ga pitala, jer mi nije želio biti na teret. Ali, ja sam se uvijek trudila da mu pružim najviše. Kao što je, na primjer, podrška za studiranjem", rekla je Zohrijeva sestra Baiq Fazilah.

Na ulazu u selo danas stoji veliki plakat sa Zohrijevim likom. Lod njegove kuće radnici su u punom pogonu. Po nalogu indonezijskog predsjednika Joka Widoda preuređuje se kuća svjetskog prvaka.

A tako je malo falilo da Lalu uopće ne ode na prvenstvo.

"Zamalo nismo dobili vizu za Finsku, jer nismo mogli dobiti garancije. S obzirom da mu roditelji nisu živi. To je bio ozbiljan problem", rekao je predsjednik indonezijskog atletskog saveza Bob Hasan.

Srećom, Zohri je otputovao u Finsku, obogatio kolekciju medalja i postao sportski junak zemlje s 260 milijuna stanovnika. Vjerojatno i ozbiljno zaintrigirao holivudske producente.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider